Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Yaylalarımızı boşaltmayacağız

Geçtiğimiz günlerde Hakkari Valiliği’nin merkeze bağlı civar köylerinin muhtarlarını, bağlı bulunduğu karakollara çağırarak 15 Haziran tarihine kadar yayla ve mezraların boşaltılmasını istemesinden sonra bölge muhtarları Hakkari Valiliği ile görüşerek kararın geri alınmasını istedi. Zap Karakol Komutanlığı’na çağrılan Dêzê (Kırıkdağ) Köyü muhtarı Musa Adıyaman’a 15 Haziran’a kadar Dêzê bölgesinde bulunan bütün yaylaların boşaltılması istendi. Kararın geri alınmasını isteyen köylüler tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu belirterek mağduriyetlerinin çok büyük olacağını söyledi.
Karara itiraz ettik
1990’lı yıllarda köylerini boşatlmak zorunda kalan köylüler ancak 2000’lı yıllarda geri döndüklerini söyledi. “Şimdi de yine devlet ‘güvenliği’ gerekçe gösterilerek boşaltmamızı istiyorlar” diyen köylüler, karara isyan etti. Kendisine tebliğ edilen “Yaylaları Boşaltın” yazısına resmi makamlarda itirazda bulunduğunu belirten Dêzê Muhtarı Musa Adıyaman, “Ya devlet bize bir alternatif yer gösterecek, ya kararını geri alacak, ya da bir tüccar getirip bütün hayvanlarımızı satın alacak. Bunun başka yolu yok” dedi.
‘İkinci Roboski yaşanabilir’
Hazal Yiğit de, yaylalarını boşaltmayacaklarını belirterek, “Korkarım ki ikinci Roboski olayı burada yaşanabilir” diye konuştu.
Köyün ileri gelenlerinden Mehmet Adıyaman ise, “Devlet buralarda PKK var diyor. Sadece PKK buralarda mı? PKK Karadeniz’de, PKK Ege’de, PKK Kayseri’de. Eğer sorun sadece bu bölgedeyse gelin koyunları birlikte imha edelim. Bu kararla PKK bitmez. Bu yaylalardaki koyunlardan ne devlet ne de PKK zarar görmeyecek. Bu kararla biz köylüler zarar göreceğiz” dedi.