Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

'Üç-beş liraya atalarımızın topraklarını satmayacağız'

Dersim'in Nazimiye İlçesi'ne bağlı Aşağı Doluca (Xarîk) Köyü sakinleri, hukuksuz bir şekilde Pembelik Barajı'nın yapımını sürdüren Limak Şirketi'ne karşı direnişini sürdürüyor. Önceki gün Peri Suyu üzerinde bulunan köprüden özel güvenlik ekipleri ve iş makineleriyle Doluca Köyü'ne geçip baraj inşaatını sürdürmek isteyen Limak'ın taşeron şirketi Umay Şirketi yetkilileri, köylülerin direnişiyle karşılaştı.

Köylülerin direnişi ile karşılaşan Umay Şirketi sahibi İmam Umay'ın köylüleri tehdit ittiği iddia edildi. Köylülerin direnişi karşısında iş makineleri geri çekilerek, Peri Suyu'nun Elazığ'ın Karakoçan İlçesi sınırlarına giren diğer yakasında baraj yapım çalışması sürdürüldü. Baraj yapım çalışmasının başlatıldığını duyan Dersim'deki demokratik siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri Doluca Köyü'ne gelerek, her koşulda köylülerin yanında olacaklarını beyan etti. 

Peri Suyu üzerinde direnişleri sonuç veren köylüler, "Peri özgürdür özgür akacak", "Limak Peri'den defol" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarını attı. Yargıtay'ın yürütmeyi durdurma kararı almasına rağmen, Limak şirketinin baraj yapım çalışmasına devam ettiğini belirten köylülerden Ali Tanış, "Bugün de yine iş makineleri ve özel güvenlikçileriyle topraklarımıza girmeye çalışıyorlar. Şu anda üzerinde bulunduğumuz köprüde bile barikat kurmuşlardı. Bizim araçlarımızın geçişini bile yasaklıyorlar. Kendi topraklarımızı vermeyeceğiz. Onların da bunu bilmesini istiyoruz. Biz bu topraklarda büyüdük, bu topraklarda ölmek istiyoruz. Kendi topraklarımızı, kimseye peşkeş çekmeyeceğiz. Onların da böyle bir gücü yoktur. Kimse zorla, topraklarımızı elimizden alamaz. Biz köprüden geçirmiyoruz. Şu anda gördüğünüz gibi özel güvenlikçileri karşıda bizi tahrik etmeye çalışıyor. Ama biz tahrike gelmeyiz, sadece kendi topraklarımızı korumak istiyoruz. Kültürümüzün, inanç yerlerimizin su altında kalmasını istemiyoruz" dedi. 

'Üç-beş liraya atalarımızın topraklarını satmayacağız'

"Bu vadinin sadece burada direnen üç-beş kişi değil binlerce sahibi var" diyen köy sakinlerinden Zülfü Artarak, yetkililerin kendilerini gözaltına almakla tehdit ettiğini kaydetti. Arkadaşları Özkan Aslan'ın tutuklanmasını hatırlatan Artarak, "Bugün beni, yarın başkasını alabilirler. Ama bilsinler ki bu vadinin binlerce sahibi var" diye konuştu. Peri Suyu'nun Karakoçan tarafında arazilerin istimlak edildiğini belirten Nurettin Akyol, "Biz bu usulsüz istimlaktan davayı kazınmış durumdayız. Ama Yargıtay kararına rağmen, halen gelip burada baraj yapımına devam ediyorlar" dedi. Atalarından kalan toprakları üç-beş bin liraya satmayacaklarını belirten Akyol, doğalarını ve kutsal yerlerinin sular altında kalmasını istemediklerini ifade etti. 

Dersim'deki demokratik siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri Doluca Köyü'ne gelerek, direnen köylülerin yanında olduklarını ifade etti. Heyet adına açıklama yapan İHD Dersim Temsilcisi Barış Yıldırım, köylülerin tüm direnişi ve alınan hukuksal kararlara rağmen, şirket yetkililerinin baraj yapım çalışmasına devam ettiğini belirterek, "Dersimlilerin HES mücadelesi, sadece çevre ve doğa mücadelesi değildir. Bu bir mukadderat, bir gelecek mücadelesidir. Dersimlilerin bu yönde ortaya çıkmış bilinç ve kararlığını tekrar sizlere hatırlatmak isteriz. Elinizi Dersim'den çekmediğiniz vakit, bizler Dersim'liler olarak meşru savunma haklarımızı sonuna kadar kullanacağız" dedi.

'AKP'den doğaya saygı duymasını bekleyemeyiz'

Kısa bir konuşma yapan BDP Dersim eski milletvekili ve Dersim İl Başkanı Şerafettin Halis, AKP hükümetinin insana saygı duymadığını ve bütün çalışmalarında bunu gösterdiğini söyledi. "İnsana saygı duymayan bir iktidarın, doğaya da saygı duymasını bekleyemeyiz" diyen Halis, Ankara'dan Dersim için yazılan fermanların boşa çıkarılacağını ifade etti. Halis, Dersim'de soykırımların yaşandığını hatırlatarak, "Bugünde insanımıza yönelik baskılardan biri de çevre soykırımıdır. Ki burayı insansızlaştırmaya yönelik amaç güdüyor. Dersimliler artık Ankara'dan yazılan fermanlara boyun eğmeyecektir. Biz halkımızla beraber bu doğa katliamını, bu insana saygısızlığı boşa çıkarmak için hep beraber olacağız. Ankara'ya bir kez daha sesleniyoruz. Bu beyhude çabalarınızdan vazgeçin. Dersimliler size geçit vermeyecektir" dedi. (diha)