Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

"Bir Milyar Kadının Dansetmesi Devrimdir"

 Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddete, tecavüzlere, enseste, sünnete ve seks köleliğine dikkat çekmeye çalışan V-Day hareketi, "One Billion Rising / Bir Milyar Ayaklanıyor" kampanyası dahilinde dünyanın tüm kadınlarını hareketin kuruluşunun 15. yıldönümü olan 14 Şubat 2013'de küresel ayaklanmaya çağırıyor.

V-Day kampanyayı şöyle özetliyor:

"Kampanyanın konsepti basit: Her üç kadından birinin şiddeti deneyimlediği istatistiğini hesapladığınızda, dünyada bir milyonu aşkın kadının şiddetten etkilendiğini görürsünüz. V-Day'in 15. yıldönümünde bir milyon kadını ve onlara değer verenleri bu şiddete son vermek için sokağa çıkmaya, yürümeye, dans etmeye ve taleplerini yükseltmeye çağırıyoruz. V-Day, kolektif gücü ve sınırlar ötesi dayanışmayı tüm dünyanın görmesini istiyor."

V-Day hareketi kendini "küresel bir direniş, dansa davet, kadınlara ve erkeklere tecavüz ve tecavüz kültürü sona erene kadar statükoyu reddetmeleri için bir çağrı, kadınların mücadelesinde bir dayanışma hareketi, kadın ve kız çocuklarına yönelik verili şiddetin kabulüne bir itiraz, yeni bir zaman ve yeni bir varoluş biçimi" olarak tanımlıyor.

Türkiye'den henüz katılım yok

Şimdilik Türkiye'den katılım olmasa da, kampanyanın web sitesinde tüm dünyadan kadınların ve onlara destek olan erkeklerin 14 Şubat'ta neden ayaklanacaklarını ve dans edeceklerini kişisel olarak anlattıkları videoları izleyebilir, One Billion Rising için bestelenen şarkıları dinleyebilir, hatta kendi videonuzu çekerek Türkiye'den ilk katılımı sağlayabilirsiniz.

Video mesajlarını yollayarak, neden ayaklandıklarını anlatanlar arasında Avrupa Parlementosu üyesi, LGBT hak savunucusu ve aktör Michael CashmanAB Yeşiller Partisi Genel Başkanı Ulrike LunacekABD'li oyunculsr Jessica Alba ve Lily Tomlin, Filipinli oyuncu Monique Wilson gibi isimler de var.

Kampanya filmi Eve Ensler ve Tony Stroebel tarafından hazırlandı.