Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kadınlar Gebelik "Fişlemesine" Karşı Yürüdü

Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu, gebelik testi sonuçlarının aile hekimlerine gönderilmesinin ve bu bilginin kadınların aileleriyle paylaşılmasını Taksim'de protesto etti.

Galatasaray Meydanı'ndan Taksim Meydanı'na yürüyen kadınlar adına basın açıklaması yapan Yağmur Demir, temel hak ve özgürlükler hiçe sayılarak başlanan bu uygulamanın bir kez daha eril devletin kadınların hayatları üzerindeki kontrol ve egemenlik kurma niyetini açığa çıkardığını söyledi.

"Sağlık sistemi ile Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde gerçekleştirilen uygulamalar ile aile hekimleri, kadınların gebelik testi yaptırıp yaptırmadığını, kürtaj olup olmadığını, neden kürtaj olduğunu, gebeliğine ilişkin tüm süreçleri GEBLİZ denilen sistem üzerinden izlemeye alıyor. Devletin ihlalleri burada da bitmiyor.

"Hükümet günde üç kadının öldürüldüğü bu topraklarda, kadının gebelik durumunu, doğurganlık haklarıyla ilgili tüm bilgileri, babalara, kocalara, erkeklere SMS ile gönderiyor, muhbirlik yapıyor. Böyle durumlarda kadınların hayatı söz konusu olduğu halde. AKP hükümeti ve politikaları açıkça kadın cinayetlerinin kat be kat artmasının kapılarını sonuna kadar açacak olan uygulamalarına devam ediyor."

Yağmur, kürtaj meselesiyle ilgili olarak "Erkeklerin onayının alma uygulaması derhal kaldırılmalı; doğurma kararı sadece kadınlara aittir. İstediğimiz zaman istediğimiz kadar çocuk yaparız. Zorla gebelik olmaz" dedi.