Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Bakan’ın hafızası şaşırtıyor ‘Dersim’in kayıp kızları’ yok

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bakanlıklarında “Dersim’de evlatlık olarak verildiği” belirtilen kız çocuklarına ilişkin, “Kurum kayıtlarımızda böyle bir uygulamaya rastlanılmamıştır” dedi. Şahin, CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün’ün Dersim’in kayıp kız çocuklarına ilişkin verdiği yazılı soru önergesini yanıtladı. Bakan Şahin, Aygün’ün “Dersim 1938 olaylarına bağlı olarak evlatlık verilen kız çocuklarına ait kayıt defterleri hangi kurumun arşivinde yer almaktadır” sorusunu yasaları anlatarak yanıt verdi. Evlat edinme hizmetinin Medeni Kanun’un ilgili hükümleri kapsamında yürütüldüğünü, küçüklerin evlat edinilmesinde ebeveynlerin rızasının istenildiğini ifade eden Şahin, “Kurum kayıtlarımızda soru önergesinde belirtildiği gibi bir uygulamaya rastlanılmamıştır” dedi.

Belgeler Erdoğan’da

23 Kasım 2011’de Ankara’da, partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Başbakan Tayyip Erdoğan, Dersim’de sayısı bilinmeyen binlerce insanın, kadın ve çocuğun katledildiğini, zorunlu göçe başvurulduğunu söylemişti. Erdoğan, Dersim Katliamı’na ilişkin şunları belirtmişti: “Dersim yakın tarihimizdeki en acı, en trajik olaylardan biridir. Dersim aydınlatılmayı, cesaretle sorgulanmayı bekleyen bir faciadır. 13 bini aşkın kişi öldürüldü. Devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum”

‘Ayıptır, zulümdür, cinayettir’

Erdoğan ayrıca “Seyid Rıza’nın hikayesi yürek burkucudur” diyerek Seyid Rıza’ya ilişkin de devlet arşivinden şu raporu okumuştu: “Son sözünü sordum. 40 liram var oğluma verirsiniz dedi. Bu sırada Fındık Hafız asılıyordu. Asarken iki kez ip koptu. Fındık Hafız’ın idamı bitti. Seyit Rıza’yı meydana çıkardık. Soğuktu etrafta kimseler yoktu. Ama Seyit Rıza meydan insan dolmuş gibi sessizliğe hitap etti. ‘Evladı kerbalayık. Bir hatayık. Ayıptır zulümdür, cinayettir’ diyor. Sayısı bugün daha bilinmeyen binlerce insan katlediliyor. Yuvalar yıkılıyor.”