Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Engelli kadınlardan mesaj: Bizi farkedin

“Kadın Örgütlerinin Engelli Kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Arttırılması Projesi”nde sona yaklaşıldı. Projenin ana hedefinin kadın örgütlerinde bir farkındalık yaratmak olduğunu belirten proje koordinatörü Aysel Ergün, sona yaklaştıklarını ve 18 Nisan’da final toplantılarını yapacaklarını söyledi.
Engelli kadınlardan mesaj var
1991 yılından beri kadına yönelik şiddetle mücadele eden Kadın Dayanışma Vakfı’nın Engelli Kadın Derneği ortaklığıyla Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında Nisan 2011’den bu yana Çankırı, Eskişehir, Kırıkkale, Nevşehir ve Ankara’da yürüttüğü, “Kadın Örgütlerinin Engelli Kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Arttırılması Projesi”nin Koordinatörü Aysel Ergün, proje kapsamındaki çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Çok az veri var
Türkiye’de engelliliğe dair ayrıştırılmış veriler olsa da, engelli kadınlara dair çok az araştırma ve veri bulunduğunu belirten Ergün, engelli kadınların uğradığı şiddetle ilgili somut araştırma ve verilerin eksik olduğunu belirtti. Engellilere aile içinde bakım hizmeti verenlerin çoğunun kadınlar olduğunu ve engellilere yönelik hizmet eksikliğinin bu kadınları da yoğun biçimde etkilediğine değinen Ergün, Türkiye’deki kadın örgütlerinin çoğunluğunun engelli kadınlarla ilgili çalışmalarının olmadığını ve engelli örgütlerinin çok azında engelli kadınların yönetim kademelerinde yer alabildiğini söyledi.
Amaç sorunları anlatmak
“Kadın Örgütlerinin Engelli Kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Arttırılması Projesi” ile ilk kez çalışmalarına engellilik konusunu dâhil ettiğini belirten Ergün, “Kadın Dayanışma Vakfı, engelli kadınların hakları, sorunları ve ihtiyaçları konularını kendi gündemine taşımakla kalmayıp, toplumsal cinsiyet temelinde engellilik ile ilgili farkındalığını diğer kadın örgütleriyle de paylaşarak arttırmayı amaçlıyor” dedi. Bununla amaçlarının kadınlar arası dayanışma gücüyle engelli kadınlarla farkındalığı arttırmak olduğunu ifade eden Ergün, hayatın her alanında dezavantajlı kılınmış olan engelli kadınların hakları ve sorunlarına ilişkin kadın örgüt ve gruplarının, konuyla ilgili resmi kurumların bilgilenmelerini ve tartışmasını esas aldıklarını kaydetti.
Farkındanlık yaratacağız
Projenin ana hedefinin kadın örgütlerinin konu ile ilgili farkındalıklarının arttırılması yoluyla engelli kadınların güçlendirilmesine katkıda bulunmak olduğunu belirten Ergün, şunları söyledi: “Bu amaçla Çankırı, Eskişehir, Kırıkkale ve Nevşehir’de 4 günlük farkındalık atölyeleri düzenledik. Bu atölyelerde; kadın örgüt ve grupları ile konuya ilgi duyan bağımsız kadınların ve resmi kurumlardan temsilcilerin toplumsal cinsiyet temelinde engellilik, engelli kadınların hakları, sorunları ve engelliliğe hak temelli yaklaşım çerçevesinde yapılabilecekleri tartıştık.” 18 Nisan’da Alba Otel’de projelerini ve projenin çıktılarını paylaşmak istediklerini ifade eden Ergün, final toplantılarını da o zaman yapacaklarını ve bütün kadın kurumlarının, konuya ilgi duyan tüm sivil toplum kuruluşlarının ve resmi kurumların katılımını önemsediklerini ifade etti.