Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Waters, Bir İngiliz Olarak, Ülkesinin Sömürgeci Geçmişinden Utandığını Belirtt.

İngiliz rock grubu Pink Floyd'un kurucularından Roger Waters, Sean Penn'in de daha önce desteklediğini açıkladığı, Atlantik okyanusunda yer alan Falkland Adalarının Arjantin'e iade edilmesi girişiminin yanında olduğunu söyledi.

Şili'de bir televizyon programına katılan Waters, bir İngiliz olarak, ülkesinin sömürgeci geçmişinden utandığını belirtti.

The Wall turu için Güney Amerika'da bulunan Waters, "Sömürgecilik geçmişimizden utanıyorum" dedi.

Waters, İngiltere ve Arjantin arasında ciddi bir sorun olan Falkland Adaları konusu açılınca televizyonda şöyle dedi: "Adaların Arjantine ait olduğunu düşünüyorum."

"Onlar (ada halkı) İngilizdir değil mi? Onların da bir bakış açısı ve söz hakkı olmalı. 1982 yılındaki Falklands savaşı, zamanın İngiliz Başbakanı Margaret Thatcher'ın politik kariyerini kurtarmış ama pek çok İngiliz ve Arjantinlinin hayatına mal olmuştu."

Muhabirin, "Bu açıklamanız sebebiyle bayrağınıza ihanet etmekle suçlanabilirsiniz. Bundan korkmuyor musunuz?" sorusu üzerine Waters,  "Hayır, korkmuyorum. 150 yıldır herkesten sömürüp çalarak batmayan İngiliz imparatorluğu güneşinden gurur duymuyorum" dedi.

Waters, önümüzdeki hafta Arjantin'e gidecek.

Amerikalı ünlü aktör Sean Penn de geçtiğimiz günlerde Arjantin'i ziyaret etmiş ve İngiliz hükümetinin adaları elinde tutmaya çalışmasını "saçma bir kolonizm" olarak değerlendirmişti. Büyük tepki alan Penn, Atlantik Okyanusu'nda yer alan Falkland Adaları'nın Arjantin'e iade edilmesi girişimini desteklediğini açıklamıştı.

Falkland Adaları sorunu ne?

Güney Atlantik'te bulunan adalara İngilizler Falkland Adaları diyor, diğer adı Malvinas Adaları.

Bölge, Doğu ve Batı Falkland olmak üzere iki büyük ve 200'den fazla küçük adadan oluşuyor.

İlk kez 1600'lü yıllarda Hollandalı Sebald de Weerdt tarafından keşfedildiği söylenir.

Aidiyeti hep tartışma konusu olan adaları İspanyollar, 1829'da adaları Arjantinli halka bıraktılar.

1833'te bir İngiliz keşif heyeti Falkland'a yaptığı sefer sırasında bölgedeki Arjantinlileri ortadan kaldırarak, İngilizleri Falkland'a yerleştirdi.

1982'de Arjantin'deki Falkland'da petrol bulunması sebebiyle savaş çıktı. Arjantin ve İngiltere arasındaki savaş bir hafta sürdü, kayıp büyük oldu ve İngiltere, adalarda kontrolü ele geçirdi.

Coğrafi olarak Arjantin'e yakın bulunan adalar, Kraliçe tarafından tayin edilen ve bir kısmı da seçilen, idare ve kanun koyma yetkisine sahip bir idare heyeti tarafından yönetiliyor.