Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Apê Musa ödülleri sahiplerini buldu

19. Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri Cegerxwin Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerine verildi. Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazetelerinin ortak düzenlediği ödül törenine, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kayapınar Belediyesi Başkanvekili Mahmut Dağ, İHD, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, MEYA-DER, BDP, KDP ve HAK-PAR temsilcilerinin yanı sıra özgür basın çalışanları ve yüzlerce yurttaş katıldı.

Tören salonuna, Musa Anter, Gurbetelli Ersöz, Mazlum Erenci ve onlarca basın şehidinin fotoğrafı ile isimlerinin yer aldığı “Özgür basın şehitleri” yazılı pankart asıldı. Konferans Salonu’nun girişinde de Aram Yayınları tarafından Musa Anter’in kitapları sergilenirken, Azadiya Welat Gazetesi Editörü M. Emin Yıldırım tarafından derlenen “Bizim Mazlum” kitabı da okurlarıyla buluştu. Ayrıca özgür basın şehitlerinin fotoğrafları da karanfil ve mumlarla süslendi. Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan ödül töreninde, özgür basın geleneği, basın şehitlerini ve cezaevinde bulunan gazetecilerin anlatıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından Azadiya Welat Gazetesi Editörü M. Emin Yıldırım ve Özgür Gündem Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol birer konuşma yaptı. Yıldırım, özgür basın emekçileri üzerindeki baskılara dikkat çekerek, “Sinevizyonu hazırladığımız sırada dahi Adana’da gazetemiz çalışanı Neval Aydın gözaltına alındı” dedi.
Daha sonra alkışlar eşliğinde sahneye davet edilen Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, 19 yıldır ödül törenleri hazırladıklarını belirtti.

KÜRTÇE HABERDE BİRİNCİLİK GÖK VE YILMAZ’IN OLDU

Kürtçe haber dalında birinciliği “Ji bo bilindahiya rojê ku ji rojhilat hiltê mînakek: Komunên gundan (Doğuda yükselen güneşe bir örnek: Köy komünleri)” başlıklı haberiyle DİHA muhabirleri Abdurrahman Gök ve Sami Yılmaz aldı. Törene Yılmaz katılamazken, Gök ödülünü Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in elinden aldı. Baydemir, bölgede yaşanan acıların Kürt ittifakını güçlendirdiğini vurguladı. Baydemir, “Kürt halkı arasında oluşan ittifakı özgür basın şehitlerine borçluyuz” dedi.

Kürtçe Haber Jüri Özel Ödülü’nü “Pilingê Kurdistanê (Kürdistan kaplanları)” başlıklı haberiyle alan Fırat Haber Ajansı (ANF) muhabiri Abdullah Bilen törene katılamadığı için ödülü Sidar Jir tarafından alındı. Jir ödülü, Federal Kürdistan Bölgesi’nde kadın aktivisti olan Evar İbrahim’in elinden aldı.

ÖDÜL BARIŞ ANNELERİ’NE İTHAF EDİLDİ

Ardından Türkçe haber dalında birinciliği alan DİHA muhabirleri Mütha Çetin ve Evrim Kepenek ödüllerini aldı. Ödüllerini Evrensel Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Fatih Polat ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı’nın ellerinden alan Kepenek, ödüllerini yıllardır devam eden savaşa karşı barışın sesini haykıran Barış Anneleri’ne ithaf ettiklerini belirtti.

HaberTürk Gazetesi muhabiri İlyas Akengin “Tecavüz Ettik Sen Kendini As” adlı haberiyle layık görüldüğü Türkçe Haber Jüri Özel Ödülü’nü Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın elinden aldı.
Fotoğraf dalında Hürriyet Daily News’ten Selahattin Sönmez’in “Sen Yanmazsan Ben Yanmazsam” fotoğrafıyla kazandığı ödülünü Aydın Bolkan aldı. Fotoğraf birinciliği ödülünü sahiplerine Kurtalan Belediye Başkanı Nejat Yılmaz verdi.

Fotoğrafta jüri özel ödülünü “Güneydoğu’nun Değişmeyen İki Yüzü: Şiddet ve Yoksulluk” fotoğrafı ile alan DHA muhabiri Ramazan Yavuz, ödülünü Kayapınar Belediye Başkanvekili Mahmut Dağ’dan aldı.
Karikatür dalında birincilik ödülüne layık görülen Musa Keklik de ödülünü Türkiye Barış Meclisi sözcüsü Nusret Doğruok’tan aldı. Karikatür Jüri Özel Ödülü ise halen 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Murat İpek’e layık görüldü. İpek adına ödülü babası Serhan İpek eski Avrupa Parlamentosu Üyesi Feleknas Uca’nın elinden aldı.

ERENCİ AİLESİ ÖDÜLÜ AZADİYA WELAT’A HEDİYE ETTİ

Özgür Basın Emek Ödülü de, Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği’ne (MEYA-DER) verildi. MEYADER Genel Başkanı Hüseyin Kuğu Emek Ödülü’nü yazar Salih Sezgin’den aldı.
Özgür Basın Onur Ödülü ise bu yıl, Dersim’de çıkan bir çatışmada 17 yaşında yaşamını yitiren Mazlum Erenci adına ailesine verildi. Ailesi adına Anne Remziye Erenci ödülü Mazlum’un ikinci evi olarak nitelediği Azadiya Welat Gazetesi’ne hediye etti. Erenci, “Azadiya Welat Mazlum’in ikinci ailesi idi. Bu yüzden ödülünü onlara hediye ediyorum” diyerek, gözyaşlarıyla kürsüden ayrıldı. 19. Musa Anter ve Basın Şehitleri Gazetecilik Ödül töreni, ödüllerin sahiplerini bulmasının ardından yapılan kokteyl ile sona erdi. (Diyarbakır/DİHA)


‘ÖDÜLÜ GERÇEĞİN PEŞİNDE KOŞANLAR İÇİN ALIYORUM’

Kürt sorununu programlarında işlediği için çalıştığı televizyon kanalından zorunlu olarak ayrılan Banu Güven de, Gurbetelli Ersöz Özel Ödülü’ne layık görüldü. Güven, ödülünü Musa Anter’in oğlu Dicle Anter’in elinden aldı. Güven, törene gelmeden önce Apê Musa’nın son adımlarını attığı yollarda yürüdüğünü belirterek, “Katiller telafileri zor olanları seçiyorlar. Onlarla birlikte yaşamaya cesaret edemiyorlar. Apê Musa ve Hrant Dink gibi isimler bizden alındıkça bunlar daha çok doğuyorlar” dedi. Güven, Anter cinayetine ilişkin olarak, “Musa Anter cinayeti faili meçhul olarak anıldı, gerçek failler yargılanmadı ama vicdanlarda yargılandı. Gerçeği özgürce haykırmak isteyenlerin inancın tükenmemesi için geçmişle hesaplaşmak bugüne karşı da dürüst olmak gerekiyor. İfade özgürlüğü ve yaşam hakkının sağlandığı bireyler olmak istiyoruz. Ödülü gerçeğin peşine koşmaktan vazgeçmeyenler için almak istiyorum” dedi. Dicle Anter de, “Kürt dili konusunda hassasiyetlerimizi kaybedebiliyoruz. Bize yol gösterenlere karşı haksızlık etmeyelim” diyerek duygularını aktardı.

kaynak-Evrensel gazetesi