Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Can Yücel'in Mezarı Parçalandı

Beni kuzum Datça'ya gömün

Geçin Ankara'yı İstanbul'u!

 

Oralar ağzına kadar dolu

Alabildiğine de pahalı,

Örneğin Zincirlikuyu'da

...Bir mezar 750 milyona

Burası nispeten ucuzluk

Ortada kalma tehlikesi de yok

Hayır dua da istemez,

Dediğim gibi beni Datça'ya gömün

Şu deniz gören mezarlığın orda,

Gömü sanıp deşerlerse karışmam ama!

Can Yücel

Dünyaca tanınan usta şairlerden 1999 yılında kaybettiğimiz Can Yücel'in, 12 Ağustos Cuma günü anılması sırasında mezarına şarap dökülmesine Adalet ve Kalkınma Partisi Datça İlçe Başkanı Ahmet Sedat Deniz yazılı bir açıklama yaparak tepki gösterdi.

"Biz kimsenin içkisiyle uğraşacak değiliz. İstedikleri kadar içip istedikleri kadar sarhoş olabilirler. Ama bunu yaparken lütfen milletimizin inançlarına, geleneklerine, manevi duygularına küfretmeye, hakaret etmeye kalkışmalarına da sessiz kalacak değiliz" diyen Deniz, bu olayın tekrarlanmaması için takipçi olacaklarını söyledi.

"İnsafla düşünmek lazım. O mezarlıkta yatanları rencide edici harekette bulunma hakkını kim kendinde görüyor? Efendim Can Yücel 'Ben öldükten sonra benim mezarıma şarap dökün' demiş ve güya vasiyetini yerine getiriyorlarmış. Can Yücel asla böyle bir söz sarf etmemiştir. Bunun şahitleri hayattadır. Ama bazıları milletin değerleriyle alay etmeyi, milletin manevi duygularıyla oynamayı zevk haline getirmelerinden dolayı bu saçma sapan olayı gerçekleştirmek istemişlerdir. Ama unutmasınlar bu olayın bir daha tekrar olmaması için var gücümüzle çaba sarf edip yetkililerin atacağı adımların takipçisi olacağız."

Alkaya: "İlk anmadan beri bir teamüldür"

Tiyatrocu yazar Orhan Alkaya bianet'e, Can Yücel'in mezarına sembolik olarak şarap dökülmesinin ilk anmadan beri bir teamül olduğunu ve buna hoşgörüyle yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Alkaya, "Bu teamülün karşısına, 'milletin inançları' gibi bir söylemle çıkmak fazla spekülatif. Kendileri gibi olmayan insanlara karşı biraz hoşgörülü davranmaktan kimseye zarar gelmez. Kimse kimsenin inancına karışmazsa sorun çıkmaz" dedi.

Üstündağ: "Görse, 'şarapları ziyan etmeyin, için lan' derdi"

Karikatürist ve yazar Metin Üstündağ ise durumu bianet'e şöyle yorumladı: "Türkiye'nin nicedir halleri bir Kara Murat filmindeki gibi... Fatih'in fedaisi Kara Murat ve arkadaşları Bizans'ı feth etmek için onların feci alkol alacakları o büyük eğlence gecesini beklerler. Bizanslılar içip, eğlenirken saldırırlar ve şehri alırlar. İşte AK Parti'nin geldiği gelenek, uyguladığı strateji bu. Ve kendisine çağdaş diyen naif insanlar da bu zokayı hep yutuyor."

"Her Ramazan, Beyoğlu'nda masalarla ve içkiyle ilgili sorun olur. O naif çağdaşlar gidip Beyoğlu'nda, Moda'da eylem yapıp içerler. Sonra akşam haberlerine, Ramazan ayında, üstelik dokuz asker ölmüşken ellerinde içki şişeleriyle çıkarlar. Böylece, yine halktan kopuk, alkol düşkünü, bir organı diğer bir organına denk bir imaj çizerek kendilerine ve temsil ettikleri değerlere zarar verdiklerini fark etmezler."

"Türk solu eşittir alkol gibi bir indirgeme yapabilmeleri için karşı tarafa bu kadar büyük kolaylık sağlamaya hiç gerek yok. Bu aralar 'mezara şarap dökme özgürlüğü' gibi marjinal bir özgürlüğü gündemde üst sıraya alabilecek bir lükse sahip değiliz. Ben AKP'li başkan için bir şey diyemem, onlar tribüne oynuyorlar ve istedikleri kadar saçmalama hakkına sahipler. Ben, Can Baba için konuşuyorum. Can Baba bu durumu görse, "Şarapları mezara dökerek ziyan etmeyin, için lan" derdi. Her şeyin bir sırası var. Can Baba, tohum bankası kurulmasını vasiyet etmiş. Bunu gündeme getirmeli. Ayrıca Can Baba, Bekri Mustafa gibi bir fıkra kahramanı değil, öncelikle şairdi. Son olarak ey naif çağdaşlar, size soruyorum: Atatürk, rakı sofralarını cephede kursaydı, kimse onunla birlikte savaşa gider miydi?"

air Can Yücel'in Muğla'nın Datça İlçesi'ndeki mezarı saldırıya uğrayarak paramparça edildi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Datça İlçe Başkanı Ahmet Sedat Deniz, cuma günü (12 Ağustos) yaptığı yazılı açıklamada, Can Yücel'in ölüm yıl dönümünde mezarına şarap dökülmesine tepki göstermişti.

"Milletimizin inançlarına, küfretmeye, hakaret etmeye kalkışmalarına da sessiz kalacak değiliz. Bu olayın tekrarlanmaması için takipçisi olacağız."

bianet'e konuşan Ahmet Sedat Deniz, olayı kınadığını ancak bunun kendisinin açıklaması ile bir ilgisi olmadığını söyledi.

"Mezara gidip yerinde inceleyeceğim. Hiç hoş değil, kınıyorum."

Tiyatrocu yazar Orhan Alkaya, bianet'e dün (18 Ağustos) yaptığı açıklamada, Can Yücel'in mezarına sembolik olarak şarap dökülmesinin ilk anmadan beri bir teamül olduğunu ve buna hoşgörüyle yaklaşılması gerektiğini  söylemisti.

"Etrafı heykel düşmanlığı sardı" 

Yücel'in mezar heykelini yapan Heykeltıraş Mehmet Aksoy, saldırıyla ilgili şöyle dedi:

"Şarap Can Yücel için belki çok kutsal bir şey. Ya da ilahi bir duygu. Bunu hiç kimse bilemez ve irdeleyemez. Ama bir heykel düşmanlığı sardı etrafı. Ayrıca bu mezara saldırının heykele yönelik bir saldırı olduğunu da düşünüyorum. Halka yoruma açık mesajlar verildiği zaman maalesef durum Can Yücel'in mezarına olduğu gibi olur. Bir bakıma kelebek etkisi."

"Babamın canını acıttılar"

Can Yücel'in kızı Güzel Yücel ise mezara saldırlanlar bulunan kadar öyle kalmasını istediklerini söyledi.

"Tekrardan babamın öldüğü günkü acıyı, üstüne balyozla vurulduğunu hissettim. Nasıl kıyarlar, nasıl yaparlar? Biz ailecek mezarlık anması konusunda hassasız. Şarap meselesinin bir şova dönüştürülmesine karşıydık. Biz evin açılmasını anmayı aile olarak üstleniyoruz. İnsanları engellememiz de mümkün değil. Babamın canını acıttılar. Bu memlekette güzel Can'ların canı acıtılıyor. Kim yapmışsa o bulunana kadar öyle kalsın istiyoruz mezar. Bulunduktan sonra biz tekrar yaptırırız.

bianet