Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kurmeş Kurmeşliler- Polat Durmuş

“meğer ağacın köküne inmek, İNSAN olabilmekmiş tüm mesele oraya varmak için köklere döndüm,döndüm döndüm ve aşka pervane oldum” diyebilmektir.(C.Koçgün)

Toplumlar yarattıkları değerler sistemleri ile kimlik bulurlar.Değerlerde yozlaşma yaşanırsa kimlik bunalımı kendini gündemleştirir. Bir nevi canlı özellikteler değerler.İçsel dışsal etkilerden dolayı değişime uğrayabilirler.Hatta değişime bir çok ağır bedeller vererek direnirler.Çağa göre toplumlara göre değişirler. İyi değerlerle yozlaşmış değerler diyalektik olarak sosyal-toplumsal mücadele alanlarında çarpışırlar.
 
Denilebilirki Alevi toplumu insanlığın en güzel değerlerini yaşamış ve günümüze kadar bunları ulaştırmıştır. Alevi toplumunun değerleri diğer toplumların bireylerine anlatıldığında cezbeder ve etkiler.Günümüz insanlığının en çok ihtiyaç duydukları değerler Alevi toplumunun sahip olduğu değerlerdir.Bunlar Doğal- Komünal toplum değerleridirler. Doğanın insanın-toplumun özü ile uyumludurlar.Geleceğin yaşanabilir toplum modelinin pratiğidir. Yine bu değerler, insanlık ütopyasının çekirdeğini oluşturur. Eşitlikçi yaratıcı,sorgulayıcı,demokratik ve özgürleştiricidirler.
 
Tarih boyunca eğemenler baskı, katliam (soykırım),karalamam ve asimilasyon politikalarını toplumumuz üzerinde bu değerlerimizden dolayı yürüttüler. Halada bu politikalarında vazgeçmiş değiller. Geçmişte kaba yöntemlerle, günümüzde ise daha çok ince yöntemlerle deniyorlar. Osmanlıcılık,Kemalizm-İslamizm yerine bugün hepsini temsilen cemaat çabalarına yoğunlaştırmıştır. Bunun için tüm olanaklarını seferber etmişler. Kemalizmin yeni versiyonu cemaatçilik Dersim ve değerlerini yutmaya hevesleniyor. Bu çalışmalarda sonuç almıyor değiller hatta bazı çabaları etki yaratıyor. Toplumsal hafıza ve değerlerimizin mücadele gücüyle bu kolonyalist etkileri mutlaka boşa çıkaracak kıracağız.
 
Çocuk yaşta Avrupa’ya çıktım. Değerlerimize sahip çıkmayı hep önceliğim olarak gördüm. Kültürümü ,kimliğimi yaşamayı yaşatmayı korumaya ve bir bütün olarak toplumsal kültümüzü tanıtmaya özen gösterdim.
 
Köyümüzün hemen girişinde bulunan Quncık taşlarının hikayesini hepimiz biliriz.Bu hikayeyi tanıdıklara ve dostlarıma anlattığımda adeta büyülenirler. Günümüzde basit bir hikaye gibi görünsede özünde toplumumuza has bir adalet sistemi yatmaktadır. Gönül rızalığına dayalı insancıl bir hukuk anlayışı ve sistemi içermektedir.
 
Günümüzde de bu gibi değerlerimiz örnek alındığında güzel sonuçlar elde edilebilinir. Sorunlarımızı kendi özgün kurumlarımızda dile getirmeli ve çözümü hepbirlikte burada üretebilmeliyiz. Bizlere ve toplumumuza yaraşır en iyi tutum ve çalışma bu olsa gerek. Tpolumumuzun geçmişine ve doğasına uygun,hertürlü adaletsizliği içinde barındıran mahkemeler yarine kendi kurumlarımızı esas almalıyız.
Postmodernizmin kültür dünyamızı etkilediği bilenmektedir. Özgün kültürleri etkisi altına almakta ve dejenere etmektedir. Eğemenler bilerek bu yoz kültürü destekleyip yayıyorlar.Beyinlere ve ruhlara adeta uyuşturucu etkisi yapıyorlar.Gençlerimizi ve yeni kuşakları bu olumsuz etkilenmelerden kurtarmak ancak değerlerimizle buluşturmakla bir nevi mümkün olacaktır. Derneğimizin bu yönlü çalışmaları sevindirici olmakla birlikte bu çalışmaları yeni projelerle destekleyip güçlendirmek gerekiyor. Gençlik Kampı etkinliği gelenekselleşmeli herkesin katılabileceği bir etkinliğe bürünmelidir içeriği zenginleştirilmelidir. Olumlu yönleri öne çıkarırken varsa yetersizlikler üzerinde de durulmalı ve giderilmelidir.  
 
Kuruluşundan bugüne kadar derneğimiz birçok etkinliğe ve çalışmaya imza attı.Halkımızın gönlünde iyi bir yer edindi. Çalışmalarında sadece yerelle kalmayıp ulusal ve uluslararası çalışmalara bizzat katıldı,destekledi  hatta yer yer örgütlemelerinde yer alarak insiyatif sahibi oldu. Bu arada şunuda açık yüreklilikle dile getirmeliyim.Varsa toplumumuz içerisinde veya kurumlarımızda köhnemiş sistemlerin, Kapitalist sistemin ahlakının ürünü olan ayırımcılık gibi durumları mahkum edip, toplumsal-sosyal olmanın ilkesel koşulları olan birlik ve beraberliğimizi dahada güçlü kılmalıyız öne çıkarmalıyız. Birlik ve beraberliğimizi kurumsal örgütlülüğümüzü ancak bu şekilde sistemli kılarsak yaşatabiliriz. 
Avrupa’daki ve ülkedeki çalışmalarımızı dahada uyumlu bir tarzda yürütmeliyiz. Çalışmalarımızın ağırlığını köyümüze ve yerel çalışmalarımıza vermeliyiz. 2012 yılının final etkinliği olan 6. Kurmeş şenliğine az bir zaman kaldı. Şenliğin gelenekselleşmiş “ Dünyadaki Bütün Kurmeşliler Kurmeş’te Buluşuyor” sloganı ile tüm kurmeşlilerin buluşmasını umut ediyor halkımıza saygı-sevgi ve selamlarımı sunuyorum.
 
Polat Durmuş (Kurmeş Derneği YK Üyesi)