Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Deprem İkiyüzlülükleri Gerçek dayanışmayla Ortaya Çıkardı-Polat Durmus

Wan halkı 7,3 şiddetinde büyük bir deprem yaşadı ve bu depremden sonra dün tekrar 5,3 şiddetinde ikinci bir deprem yaşayarak geride bıraktığı yüzlerce ölü ile birlikte maddi ve manevi alandada büyük kayıplar meydana geldi. Herşeyden önce yaşamını yitiren Wan halkına Allah’tan rahmet geride kalanlara da acil şifalar diliyorum.

Depremin oluşumu veya şiddeti gayet normal ama hiçbir zaman sonuçları itibarıyla doğal karşılanamaz.Japonya vb ülkeler (yeterince deprem tecrübesi olan ülkelerin) aldıkları tedbirler ortadadırlar,nihayetinde Wan yıllar önce bir deprem daha  yaşamış ve bundan derslerin çıkarılması gerekiyordu anlaşılan herşeyde olduğu gibi bundanda ders çıkarılmamştı. Egemen güçler bu depremlerde ortaya çıkan sonuçları doğal karşılamamızı hertürlü yol ve yöntemlerle propaganda etmektedirler.kendi sorumluluklarını gözden kaçırıyorlar.Bu depremde ve önceki depremlerdede aynı seneryoyu halkımız yaşadı. Wan ve çevresinde deprem araştırmaları yapan bilim çevrelerinin araştırma sonuçlarını önemsemedikleri ortaya çıktı. Alman heyetinin araştırmaları bir kenara atılıyor.Prof.Dr. Yılmazer’in tüm uyarılarına rahmen hiçbir önlem alma gereği duyulmuyor Yılmazer şehrin şu anda bulunduğu yerden zemini daha sağlam bir yere taşınması fikrini bundan tam 8 yıl önce belitmişti. “İran’da molla rejimi bile benim araştırmalarıma değer veriyor dinliyor” diyen Yılmazer memlekette kimse beni umursamıyor diyordu, buda ayrıca dikkat çeken bir söylemdi.

Fay hattı üzerinde yüksek yapılara izin veren gerekli teknik kontrolleri yeterince yapmayan yine bu egemen güçlerin bölgedeki yöneticileri olduğu kamuoyu tarafından bilinmektedir.

Deprem gibi afetlerde zamanında müdahale ve gerekli hazırlıklar çok önemlidir, Devletin bu depreme müdahelede hazırlıksız vede en önemlisi isteksiz olduğu gözlerden kaçmadı uluslararası destegi geri çevirme kabul etememe bu isteksizliğin en önemli belirtisiydi bunun Wan halkı tarafından kabul edilir bir yanı olamazdı.

Bu depremle bugünkü devlet yöneticilerinin ırkçı karekteri çok bariz bir şekilde ortaya çıkmıştır. Halkımızı ve insanlığı derinden yaralayan bir yaklaşım sergilediler. Depremin doğal olmayan vahim sonuçlarının asıl sorumlusu olan bu ırkçı çağdışı anlayışı ve yaklaşımı kınıyorum. Halkımız herşeye rahmen günbegün yaralarını sarıyor çevreden gelen yardımlarla dayanışmalarla yaralarını azaltmada ve yeniden yaşama umutlarını yüksek tutmaktadırlar.

Bu depremde Wan halkıyla gerçek anlamda dayanışan ve bu dayanışmanın en güzel örneklerini sunan halkımıza yürekten teşekkürlerimi sunuyorum. Aynı şekilde derneğimizin başlattığı yardım kampanyasıda çok anlamlı ve değerlidir.Bu anlamda bu kampanyaya destek veren ve verecek olan tüm herkesi kutluyorum.Bu güzel dayanışmada  destek ve katkılarını sunan köylülerimiz ve dostlarımıza da içtenlikle ayrıca teşekkür ederim. Her alanda birlik beraberlik ve dayanışma bilinciyle, gelecek güzel günlerin umuduyla hepinize sevgi ve selamlarımı yolluyorum.

Polat Durmuş(Kurmeş Derneği Yönetim Kurulu Üyesi)