Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Özgür İmak´ın Davası AİHM´e Gidiyor

 

İçişleri Bakanlığı, Sivas'ta 1996 yılında çıkan çatışmada yaşamını yitiren Özgür İmak adlı PKK'linin "devlet malına zarar verdiği" gerekçesiyle İmak ailesi hakkında açtığı ve 32 bin TL tazminatla sonuçlanan dava Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşındı. Dava nedeniyle kümes hayvanlarına dahi icra geldiğini kaydeden baba Kazım İmak, "Devlet hem oğlumu öldürdü hem de bizden hak talebinde bulunuyor" dedi.Dersim'in Pertek İlçesi Kürmeş Köyü'nde oturan  Özgür İmak'ın ailesi, çocuklarının girdiği çatışmada "devlet malına zarar verdiği" gerekçesiyle Sivas merkez ile 4 ilçesinde dava açıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından açılan tazminat davası sonucunda Kangal Asliye Hukuk Mahkemesi, Özgür İmak'ın ailesini 32 bin TL tazminat ödemesine mahkum etti.

Kürmeş Köyü'nde oturan Özgür İmak'ın annesi Hatun İmak ile baba Kazım İmak'a ait ev ile evde bulunan eşyalara ve 2 inek, kümes hayvanları dahil tüm mal varlıkları icra yolu ile satışa sunuldu. Köye gelen icra memurları gözetiminde satışa çıkartılan icralık mallara alıcı bulunmazken, aile davayı AİHM'e taşıdı.Oğlunun girdiği çatışma masrafının faturasının kendilerine kesildiğini söyleyen baba Kazım İmak, haklarında açılan davanın Yargıtay tarafından onanmasıyla AİHM'e başvurduklarını belirterek, "1996 yılında çıkan bir çatışmada oğlum yaşamını yitirdi. Bunun üzerine oğlumun devlet malına zarar verdiği iddiasıyla İçişleri Bakanlığı varisleri anne ve babasına dava açıldı. Sivas ve 4 ilçesinde açılan dava sonunda Kangal Asliye Hukuk Mahkemesi bizi 32 bin TL tazminata mahkum etti. Davanın bozulması için Yargıtay'a başvurduk, ancak Yargıtay da kararı onayladı. Bunun üzerine avukatımız Mahmut Şakar aracılığı ile AİHM'e başvurduk" dedi.

 

'Oğlumu infaz ettiler'

 

Mardin'in Kızıltepe İlçesinde de haklarında ayrı bir tazminat davası açıldığını söyleyen baba İmak, PKK'li ailelerin davalarla yıldırmak istenildiğini kaydederek, icra yoluyla el konulmak istedikleri eşyaları yakacağını, ancak devlete vermeyeceğini söyledi. İmak, "Sivas'tan sonra bir de Kızıltepe'de hakkımızda ayrı bir dava açıldı.

Davalarla çocukları PKK saflarında bulunan aileleri yıldırmak istiyorlar. Şu an evin tavuklarına dahi icra getirmişler. İcra memurları köye gönderilerek, eşyalar satışa çıkartılıyor. Ancak alıcı kimse çıkmıyor. Zaten benim devlete verecek bir kibrit çöpüm dahi yok. Gerekirse evi ve eşyaları ateşe veririm ama devlete vermem.

Çatışmanın yaşandığı gün oğlum Özgür çatışmada yaralı yakalandığına dair Türk medyası haber yaptı. Bunun üzerine aynı anda Sivas'a doğru yola çıktım. Ancak 6 saat aradan sonra oğlumun çatışmada ölü yakalandığını söylediler. Oysa ki oğlum tek bir kurşun ile bileğinden yaralı yakalanmıştı. Ancak oğlumu göz göre göre infaz ettiler. O zaman ben oğlumun hakkını kimden alayım?" diye konuştu.

Sivas'ta 1 Kasım 1996 yılında tren istiyasyonuna yapılan baskın sonucu çıkan çatışmada görevli memur İsmail Eryiğit yaşamını yitirmiş, ardından ise İçişleri Bakanlığı Eryiğit'in ailesine tazminat ödemişti. Bakanlık daha sonra ise, ödediği tazminatı almak için aynı çatışmada bulunduğu gerekçesiyle PKK'li Özgür İmak'ın ailesi hakkında dava açmıştı.

Ferhat Aslan-diha