Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Hızır Cemi tecrübem- Memet Yılmaz

19 Şubat ta Porz Alevi Kültür Derneğinde yaptığımız Hızır Cemine katılım yüksekti. Köy derneği olarak, inanç bazında yaşlı ve genç insanlarımız ve üyelerimizle bir araya gelip, kimi inandığı, kimi bu geleneği yaşatmak istediği için, Hızır divanında topluca ibadette bulunmamız kayda değerdi.

Dernek olarak, sosyal, kültürel ve politik alanda önemli deneyim ve tecrübelere sahip olmamıza rağmen, inanç bazında önemli bir eksikliğimizin olduğunu gördüm. Dernek üyesi bazı arkadaşlarımızın Alevi Cemaatleri içersinde etkinlikleri bilgimiz dahilinde olmasına rağmen, bu arkadaşların deneyim ve tecrübelerine baş vurmamamız ve Hızır Cemini onların inisiyatifinden organize etmememiz kanımca bir eksikliğimizdi. Cem esnasında ki giriş çıkışlar bir ibadete yakışmıyordu.

Pirimiz Hüseyin Güler dedenin kısa zaman diliminde cemimize katılma imkanının olmaması, bizi çok zor durumda bıraktı ve bir dede arayışına soktu. Sosyal düşüncesini bilmediğimiz bir Dede ile cemimizi yapma zorunda kalmamız, bizim bu konudaki eksikliğimizi gün ışığına çıkardı. Dernek olarak, Alevi inancı ve yaşamı konusunda berrak bir konum da olmamıza rağmen, aynı düşünceleri paylaşan bir dede ile Hızır Cemimizi yapmamamız bir hataydı. Hızır Cemindeki amacımız, Cem ibadetimizin yanı sıra, çocuklarımıza bu yönlü cem geleneğimizin bir sergisini sunmaktı. Getirdiğimiz dede tüm ricalarımıza rağmen, ısrarla bizleri 4 - 5 saat cemde tutup, kısa vadede Aleviliği bize sergilemek istemesi bizim hatamızdan kaynaklanmaktadır.

7 kurban ve yüzlerce niyaz getirildi. Yüzlerce katılımcı doyasıya yemek ve niyazlarını yediler.

Biraz tabularımıza dokunmak istiyorum. Bundan 5000 yıl önce insanlar inandıkları tanrıları uğruna, kız çocuklarını kurban ederlermiş. İnsan etini yemedikleri için, kurbanlarını diri diri derin kumlar içersine gömerlermiş. İbrahim Peygamberin oğlu İsmail in hikayesinden sonra, insan oğlu, insan yerine hayvanı kurban olarak kesmeyi farz görmüştür. 5000 yıllık geleneğin reform e edilmesi mümkün değil mi?. Günah ve sevaplarımızı hayvan kesmeden, başka alternatiflerle yönlendirmek mümkün değil mi? Köyümüz de 20 e yakın çocuğun önemli araba taşınma, yazın köyün sinek ve böceklerden arındırmak için ilaçlama, köyün belli yerlerinde oturacak bankların olmaması sorunları veya bir dizi yardım sever kurumlara bağış verileceği yerden, hiçte ihtiyacı olmayan bizlere o kadar niyaz ve kurbanın getirilmesini ne derece doğru görüyorsunuz? Devrimci ve ilerici bir köy olarak bize yakışan, ihtiyaç ve gereksinim olan yerlere kurban ve niyaz maddiyatı aktarmaktır.

Hızır, darda, sıkıntıda, hasta yatağında, tufan, tipi, felaket, deprem, sel ve benzeri zorluklarla baş başa olan canlıların yardımına koştuğuna inandığımız bir haktır.

Kurban niyetlerine neden karışılıyor deniliyor. Bu yanlıştır. Gerekirse niyetlere karşı çıkılmalıdır. Bir avuç insanın kürk ihtiyacı için, dünyadaki kürk hayvanların soyu tükeniyor. Allah için yapılacak yardım, ilada bir hayvanı bıçaklamak gerekmez.

Porz Alevi Derneğinin, derneğimize karşı gösterdikleri ilgi, yardım ve alaka takdire değerdir.

İnsanlarımızın, sosyal, politik, kültürel ve inanç bazındaki duyarlılığını canı gönülden kutluyorum ve Hızır darda ve zorda olanların yardımcısı olsun.

Mehmet Yılmaz 25.02.2011