Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Stuttgart'ta Şenlik Çalışmalarının Startı Verildi

5.Kürmeş şenliğimizin Kurmeş’te(Dersim-Pertek Kurmeş ) yapılmasına karar verdikten kısa bir süre sonra  Dernek Yönetim Kurulu olarak gerek Avrupa’da yaşayan Kürmeşliler ve gereksede Türkiyenin çeşitli yerlerinde yaşamakta olan Kürmeşlilerle birlikte  şenliğimizin çalışmalarına başladık.

Sitemizde de takip ettiğiniz gibi İstanbul’daki köylülerimiz bir araya gelerek kendi aralarında şenlik için bir çalışma grubu oluşturmuş bulunmaktadırlar, burada bu  çalışmaları yürüten organizasyon grubunu ve oradaki tüm katılımcıları selamlıyor kendilerini kutluyoruz. Seçilen çalışma grubuna da başarılar diliyoruz. Dernek temsilcilerimizle birlikte bu çalışmada yer alan  Aziz Öz,Erhan Aslaner,Hasan Aslaner ve Çilem Öz’ ede bu katılımlarımndan dolayı ayrıca teşekkür ediyoruz,birlikte köyümüze ve sahip olduğumuz değerlere yakışır bir şenlik tertipleyeceğimize olan inancımı burada bir kez daha belirtmek isteriz.

Almanya’da da şenlik çalışmalarına pratik olarak başlamış bulunmaktayız, Wiesbaden’de Sayın Mehmet Yılmaz bundan bir hafta önce başlamış ve çalışmalarını başarılı bir şekilde devam ettirmektedir. Köln ve civarında Ali Asker,Abuzer ve Hasan Aslaner çalışmaları yürüteceklerdir, Halil Durmuş,Hüseyin İmak ve Fatma İmak Wipperfürth ve çevresinde, Ali Ekber Aslaner Duisburg ‘da çalışmalara başlayacaklar,Düren ,Neuss,Karlsruhe,Offenburg,Stuttgart,Ulm ve adını yazmadığım bir çok bölgede de çalışmalara devam edilmektedir.

 

20 Mart’ta Stuttgart’ta dernek Başkanımız Ayfer ve Ben(Ali Haydar Gürbüz) birde gençlerimizin organize ettiği ve 3 Nisan’da Köln’de yapılacak olan şenlik çalışmalarını yürüten Birsen Dadaşut il beraber çalışmalara start verdik. Çalışmalara başlarken köylülerimizle sadece şenlik üzerine değil ayrıca köyümüzün sorunlarına,buradaki yapılanmaya,dernek çalışmalarına,ve sitemize bakış açıları olmak üzere bir çok konuda da görüşlerine ve düşüncelerine başvurduk,bu arada çıkarmayı tasarladığımız kitap üzerine de bilgilendirmenin yanı sıra onlardan da bu anlamda katkı sunmalarını istedik. İlk durağımız Fethi Top oldu, Dernek başkanımız Ayfer Ber bu çalışmanın anlam ve önemini belirten bir açıklama yaptıktan sonra Fethi dernek çalışmalarımızın geldiği noktaya işaret ederek “biz bu derneği kurmak istediğimizde 6 kişi toplanmıştık,o günden bugüne derneğimizin çalışmaları ve vardığı nokta gerçekten onur verici dedi” umarım bundan sonrada hepimizin desteğiyle bu çalışmalar devam eder.Bizde Fethi’nin bu yaklaşımında çok memnun olduk çünkü ilk başlangıç noktamızdı ve böylesine pozitif düşüncelerin olması bizleride çalışmalarımızın gidişatı noktasında tetikleyecekti.

2.Durağımız Yazarımız Sayın Ali Hıdır Cihan ve ailesiydi.Kendilerini işyerlerinde ziyaret ettik,oraya vardığımızda bir masanın etrafına toplanmış ailece kahvaltı ediyorlardı her zamanki gibi yüzleri gülüyorlardı,bizlerde masaya oturduktan sonra hem çaylarımızı içiyor hemde Hacı’nın eleştirilerini ve düşüncelerini dinliyorduk. Hacı haklı olarak bir takım konulara değiniyor ve köydeki bazı olumsuz tavır ve davranışları gündeme getiriyordu, zaten bizlerinde bu çalışmayı tüm köylülerimize götürmemizdeki nedenlerden biride bu görüşleri dinlemekti.Yardım dışında derneğimizin kuruluşundan bu yana ulaşamadığımız bir çok köylümüzün varlığını biliyoruz bu çalışma sayesinde bunlarada ulaşıp görüş ve düşüncelerini almak hedeflerimiz arasındaydı bu anlamda gidilebilecek her yere gitmekten yarar vardır.

Şenlik çalışmaları hakkında düşüncelerini belirten yazarımız Ali Hıdır Cihan: Şenliği yaparken kendi gücümüze dayalı bir proğram olmalı,panelistler mümkün olduğu kadar bizden seçilmeli, katkılarını sunmak isteyen sanatçı yazar ve dostlarımıza kapımız sonuna kadar açık olmalı,ayrıca 3 Nisan’da gençlerimizin yapacağı şenliğin önemli olduğunu bu  çalışmaların bizleri gururlandırdığını belirterek devamla bu gençler burada büyümelerine rahmen Dersimle ve kendi kültürleriyle bütünleşmeleri çabalarını herzaman desteklemek ve yanlarında olmak gerektiğini kendisine verilebilecek hertürlü görevi yerine getirmeye çalışacağını belirtti. Köy sorunları noktasında da bir cümle belirten Ali Hıdır  Köyde yaşamakta olan köylülerimizinde kendi sorunlarına sahip çıkması va çaba harcaması gerektiğini sözlerine ekledi

.

3 Durağımız Lütfü Banguş ve ailesi oldu , oraya vardığımızda Lütfü işlerinden dolayı yoktu fakat eşi Cemile’ile oturup bu çalışmaların önemini  konuştuk,Orcanlı gelinimizin görüş ve düşüncelerini aldık oda haklı olarak bizlere yönelik bir takım eleştirileri getirdi,fakat bugüne kadar yapılan hertürlü çalışmaya ellerinden geldiğince destek verdiklerini bundan sonrada destekleyeceklerini belirtti. Şenliğin köyde olmasına bizzat sevindiğini belirten Cemile böylece uzun zamandır görüşemediğimiz bir çok köylümüzüde görme şansımız olacaktır dedi. Bu arada Birsen’le daha çok ilgilenmesi dikkatimiz çekti o da eehhh  nede olsa buda bizim gelin olacak dedi...

 

4. Durağımız Özdal Banguş ve Hıdır Banguş oldu. Esnaf olduklarından dolayı kendilerini işyerlerinde ziyaret etme durumunda kalıyoruz, oraya vardığımızda her zamanki gibi meşguldular,Hıdır’ın ne kadar çalışkan olduğunu biliyorduk ama Özdal’da Hıdır’dan aşağı kalmıyordu. Özdal’ın eşi Hatice’de onlara yardım ediyordu,İşleri sakinleştikten sonra Özdal Hıdır ve Hatice’yle uzun uzun çalışmalar hakkında sohbet ettik, son etkinliklerimizden olan “Şawaklılar” filmi üzerinede düşüncelerini beliten Özdal bu çalışmaların bizler açısından önemli olduğunu dernek çalışmalarını yaparken köyümüzün sahip olduğu değerleri bir kenara bırakmama tam tersine sahiplenme çabası içerisinde olunmalıdır dedi.İlk kuruluşu itibarıyla derneğe yaklaşımında daha dikkatli olmaya çalıştığını belirten Özdal şimdiki durumda derneğin artık tüm köylülerimiz tarafından sahiplenilmesi ve bu çizgide çalışmalarına devam etmesi gerektiğini vurgulayarak bizlere hatta yeni başkanımıza jest olarakta kürmeş derneğine üye oldu.Bizde yeni üyemizi tebrik ediyor aramıza hoşgeldin diyoruz. Şenliğimizin köyde yapılacak olmasına sevindiğini belirten Hıdır Banguş olumlu ve doğru çalışmalara he rzaman destek  vereceğini belirtti. Bizlerde bu güzel ve sıcak yaklaşımlarından dolayı ayrıca sundukları katkılarından dolayı kendilerine teşekkür ettik ve bir  sonraki durağımız olan Hıdır Top’un evine doğru yola koyulduk.

 

21 Mart bir Newroz bayramı günüydü,içimizde daha farklı bir coşku vardı,ulusal anlamda bir bayram günü köylülerimizi ziyaret etmek daha anlamlı ve farklı olacaktı.Evet böyle bir günde dünden farklı olarak bu sefer yanımıza Dernek Yönetim  Kurulu üyemiz İsmail Dadaşut’u alarak dün yarım bıraktığımız yolculuğa bugün devam ettik ve Hıdır Top’un kapısını çalarak içeri girdik. Hıdır Amca bizleri herzamanki mütevaziliği ile karşıladı, önce bayramlaştık newrozu kutladık,tabi ben kişi olarak biraz mahçup olmuştum çünkü haklı olarak geçirdiği ameliyat sonrası yanına gidemeyişim ondaki beklentiyi boşa çıkarmış benide üzmüştür.Bu durumda bende Hıdır amcadan bu sorumsuz davranışımdan dolayı affını istedim ve bir ceza hakketiğimi belirttim,tabi hıdır amca bu tür şeylere takılacak biri değil,ama böylesi durumlarda herkesten değil fakat bazılarından insan en azından bir telefon bekler buda bizleri sevindirir dedi. Dernek başkanımız Hıdır amcaya son gelişmeler ve yaptığımız toplantılar da çıkan sonuçları anlattı, rahatsızlığı sebebiyle toplantılara katılamayan Hıdır amca bu çalışmalar hakkında dolayısıyla yeterli bilgiye sahip değildi bundan bir başka  etkende ev adresinin değişmesi idi bu nedenle üyelerimize yolladığımız “kurmeş bülteni”kendisine ulaşmamıştı. Hıdır amca çalışmalar hakkında kendi düşüncelerini belirttikten sonra evin kapısı çalındı ve o ara kızkardeşi Dako ve oğlu Hıdır Yalçın geldiler.Onların gelmeside bizler açısında iyi olmuştu en azından Hıdır’ın düşüncelerini ve görüşlerinide aldık,Hıdır Yalçın Kurmeş derneğinin çalışmalarını yakında takip ettiğini siteye sürekli girip gelişmeleri izlediğini ve kendilerininde ellerinde gelebilecek her türlü katkıyı sunacaklarını belirtti.Bu arada şenliğimiz için bir katkıda sundular. Hıdır amcanın misafirleri eksik olmuyordu ondan öncede Ulm’da misafirlerinin geldiğini belirtmişti.Bizde Hıdır amcayı daha fazla rahatsız etmemek için bir sonraki durağımız olan Hasan Top ve eşi Serpil Top’un evine doğru yola koyulduk.

 

Hıdır Top’un evinden çok uzak olmayan Hasan Top ve Serpil’e bir kaç dakikada ulaştık ve evin kapısını çaldık Hasan ve Serpil beraber kapıyı açmiş ve bizleri büyük bir içtenlikle karşılamışlardı. İçerisi bayağı kalabalıktı Öyle görünüyorduki Hıdır amcanın yanına gelen herkes ardında buraya geliyordu,bizimde böylesi bir günde buraya gelmiş olmamız bizler açısındanda iyi olmuştu bir çok köylümüzü bir arada görüp çalışmalar hakkında konuşma şansımız oluyordu.Hasan ve Serpil’in Newroz bayramlarını kutladıktan sonra yukarıya oturma odasına geçtik .Girişte sol tarafta bir odaları vardı galiba çalışma odasıydı orada asılı duran bir saz gözüme çarptı,kişi olarak kendi değerlerimizin en önemli araçlarından bir olan müzüğümüzün sembolu hatta tanrısı diyebileceğimiz sazın orada olması ve sanki misafirleri karşılaması içimde mutlu bir tebessüm uyandırdı,bana  bir anda öğrencilik yıllarımda evimizde asıl olan ve yer bulamadığımız 3 sazı anımsatmıştı.Polisler öğrenci evimizi aramaya geldiklerinde “bu sazlar sanki bize kurşun sıkıyorlar” diye kinlerini ve rahatsızlıklarını dile getirmişlerdi....içerdekileri selamdıktan sonra dernek başkanımız  buraya geliş amacımızı anlattı.Hasan ve Serpil’inde misafirleri Ulm’da gelmişlerdi, Erdem Durmuş ve ailesiyle birlikte Xeto Kurt’ta vardı. Duvar konusunu gündeme getiren Erdem Durmuş duvarın yapımındaki eksikliklere değindi duvarın üzerine bir koruluk yapılmasını aksi halde birilerinin duvarda aşağı düşebileceğiini bununda iyi olmayacağını sözlerine ekledi. Xeto’da çalışmalarımızın iyi olduğunu devam etmesi gerektiğini belirtirken su sorununda orada oturmakta olan köylülerimizin daha çok katkılarının olması gerektiğini söyledi.Siteyi takip ettiklerini “iyiki böyle bir sitemiz var,bak çocuklarımız torunlarımız kendi köylerine ilşikin bir çok şeyi takip edebiliyor ve unutmuyorlar” dedi, derneğimizin her aile 100 euro katkı sunmalı kararını doğru bulduklarını bunu tartışmaya dahi gerek görmediklerini belirtti.Herkesinde bu noktada üzerlerine düşen vazifesini yerine getirmesi gerektiğini  anlattı. Bizlerde ev sahiplerini daha fazla meşgul etmemek (çünkü misafirleri vardı) adına kendilerine bu güzel ve içtenlikli karşılamalarından dolayı teşekkür edip onlardan affımızı isteyerek Taso’nun evine doğru yola koyulduk.

 

15 dakikalık bir yolculuktan sonra Markgroningene Gozal’ın evine vardık,kapıyı herzamanki gibi Taso açmıştı,birazda şaşırmıştı sizlerde nerden çıktınız diye..Aslında Taso’nun yaşadığı hayat tam anlamıyla  acılı bir hikaye...neresinden bakarsanız bakınız henüz çocuk yaştayken hiç tanımadığı bilmediği bir hayata sürüklenmiş ve oradada sanıldığı gibi rahat bir yaşam yaşamamıştı...sağır ve dilsiz biriyle bir ömür paylaşmış ona hertürlü destek ve yardımı yapmış hiçbir zaman yalnız bırakmamıştı.Halada bu durmu devam etmektedir ona sorduğumuzda  ne anlatayımki benim halim ortada diyor, ayrıca son yıllarda oda yetmezmiş gibi birde oğlu İrfan’ın yaşadıkları kendisini dahada yıpratmış kendi hayatından başka hertürlü cefayla başbaşa kalmıştır.Bu anlatılması ve yazılması gereken başlı başına bir hayat hikayesidir.Sağır ve dilsiz bir yaşam ile Onurlu bir direniş sonrası bakıma muhtaç  evladına yaşamını adayan bir kadının hikayesi... Dernek Başkanımız sevgili İrfan için bir çi.ek yaptırmıştı onu verme ve derneğimiz adına ziyeret etmek istemiştik, Taso ve Goyal’ın bu yaşamında çok şey beklemek doğru olmazdı, İrfan’ı sorduk fakat oda başka yere gitmişti,dolayısıyla burada daha fazla kalmadan o gün için son durağımız olan Mustafa Gayer’in evine yola koyulduk.

 Mustafa’nın kocaman bir iş yeri vardır,tren garının hemen içerisindedir,hertürlü müşteri bulabiliyorsun burada ayrıca iki tane kocaman dev ekran televizyonda spor müsabakalarını canlı seyredebiliyorsun bu anlamda hafta sonları bayağı kalabalık oluyor,bizimde gittiğimiz saatlerde bayağı yoğun bir çalışma içerisindeydiler,bu yoğunluklarına rahmen Suna bizleri o güler yüzüyle karşılamış sıcak birer kahve ve çay ikramında bulunmuştu. İşyerlerinin konumu gereği gece gündüz açık olduğunda dönüşümlü çalışmaktalar, Musata akşam çalıştığı için işe geç geliyordu,bizlerde Sunayla iş koşulları ve sorunları üzerine uzun uzun sohbet ediyorduk,yaklaşık yarım saat sonra Mustafa geldi  herzamaki gibi şakacı ve güler haliyle bizleri karşıladı.Biraz geçmişten birazda şimdiki yaşamdan muhabbet ettikten sonra dernek başkanımız Ayfer  gelişimiz hakkında kısaca bilgilendirdi, Mustafa dernek çalışmalarına işleri nedeniyle katılamadıklarını ama ellerinde ne geliyorsa yapabileceklerini ve gerekli maddi manevi katklıarını sunmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.Bu anlamda köyde yapılacak şenliğede  sponsor olacağını ve bundan mutluluk duyacağını belirtti.Mustafa’nın bu tutumu ve fedekarlığı bizleride memnun etmişti.Böylece o gün çalışmamızın ilk ayağını geride bırakmıştık.

                 Ali Rıza Irmak ve Eşi Nene ile Hıdır Irmak ve Eşi Elif

Bu iki günlük çalışmada köylülerimizin çalışmalara sundukları destek derneğimizin gurur kaynağı olduğunu bu desteğe dernek yönetimi olarak daha doğru ve yararlı çalışmalarla karşılık verebileceğimizi, bundan sonrada bu yolculuğumuzun devam edeceğini ulaşabilecek her kese ulaşmaya çalışacağımızı burada belirtmek isterim. Haftaya Ulm’da bu gezimizin bir ayağını sürdürmek ve oradaki köylülerimizide ziyaret etmek ve buluşmak istiyoruz,Ulm’daki köylülerimizinde şimdiden bizlere desteklerini vermelerini ve bizlere yardımcı olmalarını umut ediyoruz.

Stuttgart Dernek Yönetimi ve Şenlik Çalışma Komitesi