Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Avrupa Kürt işverenleri Büyükşehir’de

 Avrupa Kürt işverenleri Büyükşehir’de

 
2014101315375929Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Avrupa Kürt İşverenler Derneği (AKEE) Başkanı Hasan Ferhat Yirik, yönetim kurulu üyeleri işverenlerin ziyaretinde “her ayrımcılık misliyle derin kırılmalara yol açıyor” derken, Eşbaşkan Fırat Anlı “Kobane’de umut yok edilmek isteniyor” dedi. Yirik de Kobane’de tarih yazıldığını belirterek, ...
Kısa adı AKEE olan Association of Kurdish Employers in Evrupe (Avrupa Kürt İşverenler Derneği) Başkanı Hasan Ferhat Yirik, başkan yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyesi işverenlerden oluşan bir heyet Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı’yı ziyaret etti. Ziyarette Sur Belediyesi Eşbaşkanı Seyit Narin de hazır bulundu. Yirik, halkla dayanışma amacıyla geldiklerini belirterek, Suruç’a gidip buradaki belediye ve halkla da görüşeceklerini söyledi. Geziyi Kürtlerin yaşadıkları bölgedeki ekonomik, sosyal sorunların çözümünde nasıl ortak olabilecekleri şeklinde planladıklarını ancak Kobane ile sürecin değiştiğini söyledi. Kobanê halkının direndiğini ve hiçbir zaman düşeceğine inanmadığını belirten Yirik, “Kobanê’de Kürtler için yeni bir tarih yazılıyor” diyerek insanlık onuru için demokratik mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini söyledi. Avrupa’daki işverenler olarak yaklaşık 1 aydır Kobane’ye odaklandıklarını ifade eden Yirik, “Direnmekten başka bir çare olmadığını düşünüyorum. Kürtler nerede olursa olsun örgütlenmek zorunda, daha çağdaş bir demokrasi için mücadele etmek zorunda, bunun içinde bütün gücümüzle hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.
 
Anlı: Kobane’de umut yok edilmek isteniyor
 
Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı da üç yıldan bu yana Kobane, Efrin ve Cezire kantonlarının içinde bulunduğu Rojava’nın insanlarının “bir arada kardeşçe paylaşımı eser alarak birbirinin kimliğine, kültürüne, inancına, değerlerine saygı göstererek iyi bir örnek oluşturdular” dedi. Diktatörlerin, zalimlerin, kafa kesen çetelerin yanında olmadan yeni bir yaşamı kurmanın mümkün olduğunu belirten Anlı, “Şu an Kobane’de aslında bu umut yok edilmek isteniyor. Ortadoğu’nun tamamına yayılabilecek olan bu güzellik, bu gelecek vaadi yok edilmek isteniyor” dedi. Kürt olmayan, namuslu, vicdanlı insanların çaba ve katkılarından dolayı kutlayan Anlı, “Herkes bunun farkında keşke Türkiye’yi yönetenler de, Suriye’yi yönetenler de ya da Ortadoğu’da veya uluslar arası güç mekanizmalarında etkili olanlar da bunun farkında olabilselerdi” diye konuştu.
 
Kobane’de geleceğin temeli atılıyor
 
Bu coğrafyanın 20-50 yıl önceki coğrafya olmadığını, insanlarının da 20, 50 yıl öncesinin insanları olmadığının altını çizen Anlı, “Bizler belki bunu 100 yıl önce becerebilseydik, şimdi çok daha başka bir dünyaya ev sahipliği yapacaktık. Ama bugün namuslu, vicdanlı Kürt gençleri, kadınları, erkekleri onların kardeş halkları ile birlikte bunu Kobanê’de bence yeni geleceğin temelini atıyorlar” şeklinde konuştu.
 
Kobane hepinizin geleceği oldu
 
Yaşamı yeniden örgütlemenin önemli boyutlarından birinin de ekonomi, üretim, istihdam olduğunu insanların kendilerine ait bir dünya oluşturabilmeleri olduğunu belirten Anlı, ziyaretin kendileri ve halk için önemli olduğunun altını çizdi. Anlı, “Eğer bugün Kobanê hâlâ hayattaysa, eğer bugün mücadele sürdürülebilir hale geldiyse bunda herkesin son derece önemli bir katkısı var. Bu sınavı hep birlikte vermeye çalışıyoruz. Bizler de halkımızla, halk adına hangi pozisyonda olursa olsun herkes bugün birinci önceliği Kobanê direşini ve Kobanê’deki umudu kalıcılaştırmadır” şeklinde konuştu. “Bizim farklılığımız, bizim zenginliğimizdir” diyen Anlı, bunu hem ticari, hem ekonomik, hem kalkınma boyutu ile değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Fırat Anlı, “Kobanê sadece kendi başına bir kanton değil, artık Kobanê hepimizin bir geleceği oldu” dedi.
 
Kışanak: Halkımız Ortadoğu’nun umudu oldu
 
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşıyor olmalarına rağmen yüreklerinin memlekette olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kışanak, “En zor koşullarda da olsa kendi topraklarımızda, kendi coğrafyamızda, kendi insanlarımızla birlikte olmayı tercih etmek önemli bir duruştur. Sizler bu duruşu sergilediğiniz için sizleri ayrı ayrı kutluyoruz” dedi.
 
Ortadoğu'da en kadim halklardan birisi olan Kürt halkının Ortadoğu'nun en mazlum halkı olduğunu tarih boyunca büyük haksızlıklara uğradığını, ağır bedeller ödediğini, büyük katliamlar yaşadığını belirten Kışanak, “Kobani'de yaşanan bu insanlık trajedisine rağmen şunu görüyoruz ki bu mazlum halk Ortadoğu'nun umudu olmuştur. Çünkü yeni geleceği temsil eden değerleri kendisinde buluşturdu” dedi. Kışanak şöyle devam etti:
 
“Stratejik hedefini demokratik bir Ortadoğu'dan yana kurguladı ve bu nedenle bugün yürüttüğü mücadele sadece Kürt halkının kendisinin varlığını korumak, kimliğini, kültürünü korumak değil bütün bir Ortadoğu'da demokratik bir geleceği koruma ve kurma mücadelesine dönüştü. Bütün dünyada bunu artık takdir ediyor. Bu mazlum halk bu büyük badireler atlatmış halk bugün aslında umudu temsil ediyor. Geleceği, özgürlükleri, demokratik değerleri, yaşamı temsil ediyor.”
 
Ortadoğu'nun tek çıkar yolunun “demokratik değerler” olduğunun altını çizen Kışanak, “Herkesin kendi kimliğiyle, kendi kültürüyle, kendi inancıyla, kendi değerleriyle, kendi topraklarında, kendi coğrafyasında yaşamasıdır” dedi. Kışanak sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Şimdi Kobani halkı başkasının toprağında değil. Kobani halkı kimsenin hakkına tecavüz etmiyor. Kimsenin elinde olanı almıyor, kimseye zulüm etmiyor. Kendi topraklarında, kendi anavatanlarında yaşamak istiyor. Özgürce, demokratik değerleriyle yaşamak istiyor. Buna yönelik bir saldırı var ve orada bir halkın kendisini, varlığını, bedenini, namusunu, köyünü, beldesini, evini, mahallesini savunmak gibi son derece haklı meşru bir davası var. Buradan bunu görmeden eşitlemeğe çalışmak gerçekten de çok büyük bir haksızlıktır.”
 
Her ayrımcılık misliyle kırılmalara yol açıyor
 
Yaptıkları her haksızlığın çok daha derin kırılmalara yol açtığını anlatan Kışanak, “Yaptıkları her ayrımcı uygulama, söyledikleri her ayrımcı söz, çok daha derin kırılmalara yol açıyor. Hani onlar diyor ya misliyle cevap vereceğiz. Aslında onların yaptığı her ayrımcılık misliyle Kürt halkında derin bir kırılmaya yol açıyor. Bu kadar açıktır” diye konuştu.
 
Şimdiye kadar ekonomik ve sosyal hayatı asimilasyonun zemini haline getirmek istendiğine işaret eden Kışanak, şöyle konuştu:
 
“Büyük bir umutla, gururla görüyoruz ki biz ekonomik ve sosyal hayatı yeni özgürlükçü bir yaşamın zemini haline getireceğiz. Yani ekonomik hayatı, kalkınmayı, sosyal programları, asimilasyonlar özdeşleştirmek istediler. ‘Eğer daha iyi standartlarda yaşamak istiyorsan Türk olmayı kabul edeceksin’ dediler. Biz bugün başka bir iddia ortaya koyuyoruz, ‘hayır’ biz ekonomik ve sosyal kalkınmayı yeni özgürlükçü yaşamımızın zemini haline getireceğiz. Bunu başarabiliriz sizlerin varlığı, sizlerin duruşu, sizlerin çabaları bunu bize müjdeliyor. Kürt halkı kendi ekonomik sosyal kalkınmasını da gerçekleştirecek daha iyi koşullarda yaşamanın imkanlarını yaratacak bir toplumsal dönüşümünde içindedir.”
 
Kışanak, Ekonomik olarak da, sosyal olarak da, kültürel olarak da, siyasal olarak da halkımızı güçlendirecek, örgütleyecek, bir çalışma ve çabanın içerisinde olacağız” dedi.
 
Kışanak ayrıca halkın ekonomik gücünü etki edecek proje ve yapısal değişiklikler konusunda bilgi vererek enerji yatırımları konusunda görüş alış verişinde bulundu.
 
Eşbaşkanlar, AKEE Başkanı Yirik’e üzerinde Diyarbakır Surları’nda bulunan bir çift başlı kartal motifinin işlendiği tablo ile Amed adlı kitabı armağan etti. Kaynak Diyarbakir beled.tr-