Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Hozat’ta okul boykotu

DERSİM - Hozat İlçesi’nde 4+4+4 sistemi nedeniyle ilçe merkezinde bulunan lise, ilköğretime tahsis edilirken, ortaöğretim öğrencilerine de 41. Motorlu Piyade Tugayının içinde bulunan ve daha önce ilçe Yatılı İlköğretim Bölge Okulu olarak kullanılan ilçe merkezine bir kilometre mesafedeki okul tahsis edildi.

 

Gerek okulun askeriyenin içinde olması, gerekse de ilçe merkezine uzaklığı nedeniyle öğrenci velileri çocuklarını okula göndermeme kararı aldı.

Durumu protesto etmek amacıyla ilçedeki sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin girişimiyle Belediye önünde toplanan öğrenci ve veliler durumu protesto etti.

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak’ın da destek verdiği eyleme katılanlar belediye önünden düğün salonuna kadar yürüdü.

Belediye Düğün Salonunda eğitim konusunda yaşanan sıkıntılarla ilgili konuşan Belediye Başkanı Cevdet Konak, sorunun giderilmesi amacıyla yaptıkları girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyledi.

Konuşmasında taleplerini sıralayan Başkan Konak, “Öğrencilerimizin can güvenliği yok. YİBO binasının ilçe merkezine uzaklığı bir kilometre yolun genişliği on metre yaya kaldırımları yok trafik açısından da sıkıntılı bir yer. Yıllardır genişletme çalışması yapmak için kurumlarla görüşmeler yaptık sonuç alamadık” dedi.

 

İlçede kış şartlarının çetin geçtiğini hatırlatan Konak, “Kışı hep birlikte yaşadık. 4 metre kar yağmıştı. Askerlik şubesinden kavşağa kadar tek araca geçiş verebildik. Bu durumda bu çocuklar nereden yürüyecek, kaldırım mı var? Ekonomik durumu olmayan ailelerin parasını karşılayacağız iyi olan da başının çaresine baksın deniyor. Çocuklarımız yıllardır çarşı merkezdeki uygun ortamlarda eğitim öğretim gördü. Anne babalar çocuklarını rahatça bırakıyordu. Her anne baba mevsimin sert geçtiği günler de dahil olmak üzere çocuğunu YİBO’ya götürüp alabilir mi. Hep birlikte bir çözüm bulmak istiyoruz. Öğrencilerinizi yiboya göndermemeniz demokratik hak ve taleptir. Sen benim öğrencimin eğitim düzenini alt üst ediyorsun. Sonra göndermezsen cezai işlemler gündeme gelecek. Bu çocuk suç mu işliyor eğitim hakkını istiyor. YİBO binası 1934-35 yılında yapılmış. Öğrenciler orada eğitim görürken benim için sızlıyor” diye konuştu.

 

Yaşanan duruma tepki gösteren öğrenci ve veliler de sorun çözülünceye kadar okulu boykot edeceklerini dile getirdi.

Okulun askeriyenin içinde olmasına tepki gösteren bir öğrenci velisi, Afyon- Karahisar’da yaşanan patlamanın benzerinin yaşanması durumunda bu işin sorumluluğunu kim alacak diye sordu.

İLÇEDEKİ TAŞIMALI EĞİTİM DE SORUNLU

Dersim'in Hozat İlçesi’nde 24 köy ve bağlı mezralardan taşımalı sistemle öğrencileri ilçe merkezine taşıyacak olan sisteme de büyük tepki var.

Taşımalı sistemde araçlar, mezralara uğramayacak. Mezradaki öğrencilerin merkezi yerlere gelmesinin istendiği sisteme veliler tepki gösteriyor.

Özellikle Kış mevsimin oldukça çetin geçtiği ilçedeki mezralardan merkezi yere gelmek için kilometrelerce yol yürünmesi gerekiyor.

Veliler bu sistemde çocuklarının can güvenliğinin olmayacağını belirterek, sistemin aynı şekilde devam etmesi halinde çocuklarını okula göndermeyeceklerini söylüyor.