Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

AKIN BIRDALA SALDIRI

Bursa'daki binlerce kişinin katıldığı 'boykot' mitinginde sahnede konuşma yaptığı sırada, 'Ben sivil polisim' diye bağıran bir kişinin yumruklu saldırısına uğrayan BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal'ın durumunun iyi olduğu bildirildi. Saldırının ardından polisin attığı gaz bombalarından etkilenen 55 yaşındaki Bedri Kaya kalp krizi geçirirken birçok kişi ise yaralandı. Mitingin ardından il binasında açıklama yapan BDP'liler ise yöneticilerinin can güvenliğinin olmadığını belirterek İnegöl ilçe binasının açılışını ertelediklerini duyurdu.

Ezilenlerin ve Emekçilerin Boykot Cephesi'nin Bursa'da düzenlediği boykot mitingi, Gökdere Bulvarı'nda yapıldı. Dört bin kişinin katıldığı mitingde 'Sandığa gitmiyoruz, boykot ediyoruz' yazılı pankart ile 'Kürtleri yok sayanları boykot ediyoruz', 'Özgürlük için boykot' ve 'Ne 12 Eylül anayasası ne AKP anayasası, boykot' dövizleri açılırken, sık sık PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Mitinge BDP milletvekilleri Akın Birdal, Sabahat Tuncel ve Nezir Karabaş, BDP Eşbaşkan Yardımcısı Hatice Çoban, BDP il, ilçe yöneticileri, Boykot Cephesi bileşenleri katıldı. Coşkulu başlayan mitingde Boykot Cephesi adına konuşma yapıldı. Daha sonra kitleye seslenen BDP
'li vekil Birdal, sandığa gitmeyenlere verilecek 22 TL'lik cezaya değindi. Kitle de Birdal'a '50 TL verelim, sandığa gitmeyelim' diyerek karşılık verdi. 'Bugün camilerde vaaz veriliyor. Sandığa gidin, gitmek vatandaşlık görevidir deniliyor' diyen Birdal, halkın bunlara kanmayacağını vurguladı. TMK mağduru çocuklara değinen Birdal, 'Bin 600 çocuk yargılanıyor. Bu halkın kadınlarını, çocuklarını, yargılıyorsun. Demokrasiden, insan haklarından bahsediyorsun. Halk buna izin vermez' dedi.

'Birdal'a 'sivil polisim' diyen biri saldırdı'

Konuşması kitlenin 'Kürdistan seninle gurur duyuyor' sloganıyla kesildiği anda Birdal'a, 'Sivil polisim' diyerek sahneye çıkan biri tarafından saldırı gerçekleştirildi. Birdal'a tokat ve yumruklarla saldırının ardından yere düşen Birdal'ı BDP
'li yöneticiler korumaya çalıştı. Bu sırada kitleden birçok kişi sahneye çıktı. Saldırıya uğrayan Birdal'ın yüzünün sağ kısmında darp izi olduğu öğrenildi.

Polis sağlık ekiplerini engelledi

Çıkan arbede esnasında polis, saldırıyı gerçekleştiren şahsı olay yerinden uzaklaştırdı. Bunun üzerine polise taş atan kitleye gaz bombaları atıldı. Kısa süreli gerginlikte özellikle kadın ve çocuklar etkilendi. Miting alanına ambulans ve sağlık ekipleri geldi. Ancak yaralılara müdahale etmek isteyen sağlık ekipleri polis tarafından engellendi.

Birçok kişi yaralandı

Müdahale esnasında BDP Yıldırım İlçe Yöneticisi Mübarek Babat, aldığı cop darbesiyle yüzünden darp edildi. Yine kafasına cop darbesi alan ve soyadığı öğrenilemeyen Hasan adlı BDP'li bir genç hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. 55 yaşındaki BDP
üyesi Bedri Kaya da olaylar sırasında kalp krizi geçirdi. Kaya, hastaneye kaldırıldı.

'Polisin olduğu yerde neden bu saldırı oldu?'

Yaşanan arbedede kitleyi sakinleştirmeye çalışan Sebahat Tuncel ise, 'Mitingimize devam edeceğiz. Bizi korumakla görevli polisin olduğu yerde neden bu saldırı oldu?' diye sordu. Bu sırada kitle sahnenin etrafına etten duvar örerek, vekilleri koruma altına alırken, polis miting alanının gerisinde durdu. Tuncel, BDP
İnegöl İlçe binasının açılışı için gidecekleri bu ilçede gereken açıklamayı yapacaklarını belirterek, konuşmasını sonlandırdı.

Mitingin ardından Birdal ve BDP'li yöneticiler, BDP
Bursa İl binasında saldırıya ilişkin basın toplantısı düzenledi. Açıklamada, 'Saldırganın 'sivil polisim demesi' dikkat çekici ve bilinçli bir provokasyon girişimidir. Parti yöneticilerimizin can güvenliği nedeniyle bu gün akşam yapılacak olan İnegöl İlçe binasının açılışı ertelenmiştir' denildi.

BURSA - DİHA