Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

BM Gözlemcileri Suriye'den Ayrılıyor

Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcilerinin Suriye'deki görevi resmen sona erdi .

BM Güvenlik Konseyi, geçen Perşembe ateşkesi denetlemek için Suriye'de bulunan gözlemcilerin görev süresini uzatmama kararı almıştı.

BBC'nin haberine göre, 300 kadar gözlemci, BM ve Arap Birliği'nin eski Suriye temsilcisiKofi Annan'ın taraflara kabul ettirdiği altı maddelik barış planı kapsamında Nisan ayında ülkeye gönderilmiş, fakat ateşkes sağlanamamıştı.

Annan'ın yerine atanan BM ve Arap Birliği temsilcisi Lahdar İbrahimi, görevinin iç savaşı engellemek değil, sona erdirmek olduğunu söyledi.

Brahimi France 24 televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "İç savaş komşunun komşuyu ve bazen kardeşini öldürdüğü en acımasız savaş türü" dedi.

Annan, Suriye'de çatışmaların yayılması ve BM üyeleri arasında Suriye konusunda görüş birliği olmamasını gerekçe göstererek 4 Ağustos'ta görevinden istifa etmişti.

Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri Rusya ve Çin şimdiye kadar Suriye konusundaki üç kararı veto etti.

Moskova ve Pekin Suriye'ye herhangi bir müdahalenin dışarıdan rejim değişikliği dayatması anlamına geleceğini savunuyor. 

Eski Cezayir Dışişleri Bakanı, 78 yaşındaki diplomat Brahimi'nin Pazar günü Annan'ın yerine atanması birçok ülke tarafından olumlu karşılandı. 

Şam'daki yetkililer de Brahimi'ye desteklerini beyan etti.

Türkiye merkezli Suriye Ulusal Konseyi ise Devlet Başkanı Beşar Esad'ın istifa edip etmemesi gerektiği konusunda yorum yapması için daha erken olduğunu söyleyen Brahimi'nin sözlerini geri almasını ve özür dilemesini istedi.

Mart 2011'de Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ayaklanmada 20 bin kadar kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Çatışmalar nedeniyle on binlerce Suriyeli ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Esad, geçen ay Şam'da üst düzey yetkililerin öldüğü bombalı saldırıdan sonra ilk kez halkın önüne çıktı. Devlet televizyonu, Esad'ın Şam'ın merkezindeki el Hamad Camii'nde bayram namazı kılarkan çekilmiş görüntülerini yayımladı.

Muhalif gruplar, muhalefetin denetimindeki bölgelerde bombardımanın bayramın birinci günü de sürdüğünü açıkladı.