Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Obama taş koyuyor

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerine gönderdiği mektupta, Filistin’in BM’ye yaptığı bağımsızlık talebini desteklememelerini istedi.  Alınan bilgiye göre, ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Yardımcısı Philip T. Reeker, Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Hırvat üye Jelyko Komşiç, Boşnak üye Bakir İzzetbegoviç ve Sırp üye Neboyşa Radmanoviç’i ziyaret ederek Obama’nın mektubunu iletti.
Obama’nın, mektubunda Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin üyelerinden, BM Güvenlik Konseyi’nde 11 Kasım’da yapılacak oylamada, Filistin’i desteklememelerini istedi.
Filistin sorununun ilgili tarafların diyaloğu ve uzlaşması ile çözülmesi gerektiğini belirten Obama’nın, mektubunda ‘’dışarıdan yapılan girişimlerin durumu kötüleştirebileceğine’’ yer verdiği kaydedildi.
Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Başkanı ve Hırvat üye Jelyko Komşiç, yaptığı yazılı açıklamada, Barack Obama’dan bir mektup aldığını belirtti. Philip T. Reeker’in mektubu şahsen getirdiğini belirten Komşiç, mektubun içeriğiyle ilgili bilgi vermedi.
Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi Neboyşa Radmanoviç de gazetecilere yaptığı açıklamada, Obama’dan mektup aldıklarını söyleyerek, kendisinin İsrail tarafına verdiği destekten dolayı hem ülkesinde hem de dışarıdan eleştirilere maruz kaldığını, ancak kendisinin Bosna-Hersek’in yararı için çalıştığını savundu. Boşnak üye Bakir İzzetbegoviç ise Obama’nın mektubuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı.
‘Bir an önce sonuçlandırın’
Filistin’in BM Temsilcisi Riyad Mansur, Güvenlik Konseyi’nin, tam üyelik başvurusunu biran önce sonuçlandırmasını ve yeni Yahudi yerleşimleri inşa edeceğini ilan eden İsrail’e karşı harekete geçmesini istedi.  Mansur, BM’de yaptığı açıklamada, Filistin’in UNESCO üyeliğinin ardından misilleme kararları alan İsrail’in bu hareketlerine son vermemesi halinde, istikrarsız bölgenin daha fazla provokasyona ve gerilimin daha da tırmanmasına seyirci kalabileceğini belirtti.
Geçici üye
BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üye ülkesi arasında yer alan Bosna Hersek’in, Filistin’in BM’ye tam üyelik talebi konusunda 11 Kasım’da yapılacak oylamada vereceği karar büyük önem taşıyor. Bu kapsamda hem İsrail hem de Filistin Dışişleri Bakanları geçen hafta Saraybosna’yı ziyaret ederek Bosna-Hersek’in vereceği kararla ilgili görüş alış verişinde bulundu. Bosna-Hersek’in Filistin’in üyeliğine destek konusunda, Üçlü Devlet Başkanlığı’nın Boşnak, Sırp ve Hırvat üyeleri arasında ortak bir karar alınması gerekiyor.
Öte yandan Fransa, BM Güvenlik Konseyi’nde Filistin’in üyeliği için yapılacak oylamada çekimser oy kullanacağını açıkladı.
Türkiye söz vermiş
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Gazze’ye yola çıkan yeni filo konusunda AKP hükümetiyle temas kurarak, filoya Türk savaş gemilerinin eşlik etmesini ‘’çok kötü bir fikir’’ olarak gördüklerini belirttiklerini ve Türk hükümetinin de böyle bir durumun söz konusu olmadığı yönünde kendilerine güvence verdiğini bildirdi.