Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Kaddafi Öldürüldü

42 yıl boyunca Libya’yı demir yumrukla yöneten ve NATO destekli operasyonla devrilen Muammer Kaddafi öldürüldü.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin yaralı olarak yakalandığını belirttiği devrik lider Muammer Kaddafi’nin öldüğü açıklandı. Ulusal Geçiş Konseyi’nin bir üst düzey yöneticisi yaralı olarak ele geçirilen Kaddafi’nin yaşamını yitirdiğini belirtti.

“Yakaladığımızda iki bacağından da yaralanmıştı” diyen Abdül Macit, Kaddafi birliklerinin başındaki Ebubekir Yunus Cebr’in de öldüğünü duyurdu. Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin Sözcüsü Musa İbrahim’in Sirte’de yakalandığı da öne sürüldü.

HALK SOKAĞA DÖKÜLDÜ

NATO ve ABD yetkilileri Kaddafi’nin öldürüldüğünü henüz doğrulayamadıklarını belirtirken Bingazi’de halkın kutlamalar için sokaklara döküldüğü ifade edildi.

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin yakalandığı haberleri başkent Trablus’ta da büyük sevinç dalgasına yol açtı. Libyalılar sokaklara döküldü, yeni milli marşlarını söyledi. Başkentin merkezinde toplanan binlerce kişi zaman zaman tekbir getirerek, Kaddafi’nin yakalanmasından duydukları sevinci ifade etti. Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin cenazesinin Misrata’ya götürüldü bildirildi. (DIŞ HABERLER)


İŞGALİN KRONOLOJİSİ

15/16 Şubat: İnsan hakları savunucusu Fethi Tarbel’in tutuklanması Bingazi’de olayların çıkmasına neden oldu.

24 Şubat: Hükümet karşıtı güçler, Kaddafi’nin askerlerini yendi ve kıyı kenti Misrata’nın kontrolünü ele geçirdi.

26 Şubat: Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Kaddafi ve ailesine yaptırım uygulanacağını açıkladı.

5 Mart: Bingazi’de kurulan Ulusal Geçiş Konseyi (UGK), kendini Libya’nın tek temsilcisi olarak ilan etti.

17 Mart: BM Güvenlik Konseyi’nde yapılan oylama sonucunda, Libya hava sahasında uçuşa yasak bölge ilan edildi ve sivillerin Kaddafi’nin ordusundan korunması gerekçesiyle askeri harekat kararı alındı.

19 Mart: Kaddafi güçlerine yönelik düzenlenen ilk hava saldırısıyla Kaddafi’ye bağlı askerlerin Bingazi’ye doğru ilerleyişi durduruldu ve Libya’nın hava savunma sistemleri hedef alındı.

30 Nisan: NATO’nun Trablus’taki bir eve düzenlediği hava saldırısında Kaddafi’nin en küçük oğlu ve üç torunu öldü.

21 Ağustos: Muhalif güçler başkent Trablus’a girdi.

23 Ağustos: Muhalifler, Kaddafi’nin Trablus’taki karargahını ele geçirdi ve Kaddafi yönetiminin sembollerini yok etti.

29 Ağustos: Kaddafi’nin karısı, kızı Ayşe ve oğullarından ikisi Cezayir’e gitti. Ayşe Kaddafi sınırı geçtikten birkaç saat sonra burada bir çocuk dünyaya getirdi.

8 Eylül: Geçiş yönetiminin Yürütme Kurulu Başkanı Mahmud Cibril, ilk kez Trablus’a gitti.

16 Eylül: BM Genel Kurulu, geçiş yönetiminin temsilcilerini, Libya’nın tek temsilcileri olarak gören bir karar aldı.

20 Eylül: ABD Başkanı Obama, ABD’nin Libya Büyükelçisinin Libya’ya döneceğini açıkladı.

27 Eylül: NATO, UGK’nin ülkenin kimyasal silahlarının ve nükleer malzemelerinin tamamının kontrolünü sağladığını bildirdi.

12 Ekim: Kaddafi’nin oğlu Mutasım, Sirte’den kaçmaya çalışırken yakalandı.
13 Ekim: UGK güçleri, Sirte’nin “iki numara” denilen mahalle hariç neredeyse tamamen ele geçirildiğini duyurdu.

14 Ekim: Kaddafi yanlıları ile UGK güçleri arasında başkent Trablus’ta çatışma çıktı. Yeni yönetim, Trablus’un alınmasından sonra başkentte ilk kez silahlı direnişle karşılaştı.

17 Ekim: Kaddafi’nin son kalelerinden biri olan Beni Velid’in de düştüğü ilan edildi. Suriye’deki bir televizyon kanalı, Kaddafi’nin oğlu Hamis’in 29 Ağustos’ta yaşanan çatışmalarda öldüğünü doğruladı.

18 Ekim: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Libya’ya sürpriz bir ziyaret düzenledi ve Kaddafi karşıtı güçlere birleşme çağrısı yaptı.
20 Ekim: UGK güçleri, Kaddafi’nin memleketi ve son kalesi olan Sirte’yi iki aylık kuşatmanın ardından ele geçirdi. Muammer Kaddafi’nin, Sirte’de yaralı yakalandığı ve aldığı ağır yaralar sonucu öldüğü açıklandı.