Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

TARİHİN EN BÜYÜK GREVİ OLACAK

 Ekonomik krizi sebep göstererek hükümetin yaptığı kesinti ve saldırılara karşı sendikalar radikal kararlar almaya başladı. 30 Haziran’da yapılan ve 4 sendikanın koordineli bir şekilde gittiği grev genişleyerek onlarca sendikanın katılımıyla 30 Ekim’de tekrar yapılacak. Toplam 3 milyon işçinin katılması beklenen grevin İngiltere tarihinde yapılan en büyük katılımlı grev olması özelliği taşıyor.

ÖNERİ KABUL EDİLDİ

Geçtiğimiz hafta yapılan İngiltere Sendikalar Konfederasyonu (TUC) yıllık olağan sonbahar konferansına bir çok sendikanın sunduğu önerge kabul edilerek, “Artık eyleme geçmeli” denildi. TUC yönetiminin, “Görüşerek anlaşma sağlanmalı” tavrının, diğer sendikaların baskısıyla değiştiği ve 30 Haziran’da greve giden NUT, PCS, UCU ve ATL sendikalarına şimdilik 10 ayrı sendikanın da katılacağı belirtildi. Bunların arasında, ülkenin en büyük iki sendikası olan UNITE ve UNISON’ın olması dikkat çekti.

HÜKÜMETE SAVAŞ AÇTILAR

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti’nin hafta başında Birmingham kendinde başlayan yıllık olağan konferansında konuşan Başbakan Yardımcısı Nick Clegg, zenginlere daha fazla vergi için koalisyonun büyük ortağı Muhafazakarları sıkıştıracağını söylemesi tepkileri dindiremedi.

Konferans nedeniyle Liberalleri protesto eden binlerce emekçi Birmingham sokaklarında yürüyerek tepkisini dile getirdi. Emeklilik yasasının değişmesini ve işsizliğin artmasını protesto eden sendikalar, hükümete tepki göstererek, “görüşme faslı tamamlandı, hükümet bildiğini okuyor ve artık sokakta mücadele etme zamanı gelmiştir” diyerek, bütün ülkede emekçilerin birleşmesi çağrısını yaptı. TUC’nin düzenlediği ve RMT, NUT, PCS, UNITE, UNISON, ASLEF, GMB, TSSA, CWU, UCATT, UCU ve ATL gibi sendikaların katıldığı yürüyüş sonunda yapılan konuşmalarda, alternatifin olduğu ve bu alternatifin de zenginlerden alınacak vergilerin olduğu belirtilerek, işçilerin cebinden hükümetin elini çekmesi istendi.

Yasal olarak genel grevin yasak olduğu İngiltere’de, koordineli ve anlaşmalı bir şekilde aynı güne grev oylaması yapmada başı çeken sendikalardan biri olan PCS sendikası Genel Başkanı Mark Serwotka konuşmasında, “Geri durmayacağımızı gösterdik. Her tür kesintiye karşıyız. Her iş ve her işçi hakkı için mücadele edeceğiz.
Hükümet zengin arkadaşları uğruna her şeyi yapıyor. Biz de işçiler adına sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

TARİHİN EN BÜYÜK GREVİ OLACAK

Son bir yıl içinde yüzde 2.7 oranında iş kaybının olduğu İngiltere’de, yüzde 2.4 oranında da ücretler düştü. Bu durumun daha da kötüye gideceğini düşünen Serwotka, yürüyüş sonunda gazetemize verdiği özel demeçte, hükümetin işçilerin onlara yük olduğunu, savaşların yükünün ne olduğu ve zenginlerin kaçırdığı 120 milyar sterlinin ne anlama geldiğini konuşmaktan kaçındığını belirterek, “30 Haziran’da, yarım milyondan fazla işçinin katılımı ile 4 ayrı sendika olarak son 30 yılın en büyük grevini gerçekleştirdik. 30 Ekim’de ise onlarca sendikanın daha katılımıyla genel grev etkisi yaratacak Britanya tarihinin en büyük grevini gerçekleştireceğiz” dedi. (Birmingham/EVRENSEL)