Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Libya’yı İzmir’den vuracaklar

Türkiye’nin Libya’ya yönelik hava saldırısındaki tutumu “pembe dizi”ye döndü. 1 Mart’ta Başbakan Tayyip Erdoğan, CeBIT Kongre Merkezi’nde, Türk Alman Ticaret ve Sanayi Odasınca düzenlenen Türk Alman Ekonomi Kongresi’nde konuştu: “NATO Libya’ya müdahale etmeli midir? Böyle bir saçmalık olur mu yahu? NATO’nun ne işi var Libya’da? NATO mensubu olan ülkelerden birine herhangi bir müdahale yapılması halinde böyle bir şeyi gündeme getirebilir. Bunun dışında Libya’ya nasıl müdahale edilebilir? Bakın Türkiye olarak biz bunun karşısındayız, böyle bir şey konuşulamaz, böyle bir şey düşünülemez”

Libya’ya hava saldırısı, NATO bünyesinde olmasa da, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bünyesinde başladı. Libya’ya yaklaşık bir haftadır havadan ve denizden bomba yağdırılıyor. Bu süreçte, AKP hükümeti, “NATO’nun saldırıya komuta etmesini engelleyen güç” olarak dolaştı ortalıkta.

Ancak önce ABD Başkanı Barack Obama’yla Erdoğan telefon görüşmesi yaptı, ardından NATO komutanı Türkiye’ye geldi. Sonrasında Erdoğan, “belli şartlar yerine gelirse” NATO komutasına razı olduklarını söyledi. Dün, Türkiye’nin, Libya’ya yönelik saldırıya müdahil olmasının önünü açan tezkere meclisten geçti. Bugün de saldırıların merkezinin Türkiye’de olacağı açıklandı.

SALDIRI İZMİR’DEN YÖNETİLECEK

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün DSP Lideri Masum Türker’le görüşmüş ve NATO’nun Libya operasyonuyla ilgili bilgi vermişti. Görüşmenin ardından DSP Lideri Türker, Libya harekatının İzmir’den yönetileceğini söyleyince Dışişleri Bakanlığı jet bir açıklama yapmıştı. Türker’in “NATO’nun harekatı İzmir’den yürütmesi söz konusu” sözlerine Dışişleri Bakanlığı operasyon merkezinin İzmir olmadığını belirterek, “Bakan Davutoğlu İzmir’le ilgili kesin bir bilgi vermedi” yanıtını vermişti. Dışişlerinin açıklamasında planlamada İzmir’deki NATO karargahının da olabileceği gibi bir ifade vardı ve bugün ayrıntılar netleşti.

Önce ajanslara Libya harekatının komutasını devralan NATO’nun operasyonda İzmir’deki üssü de kullanacağı bilgisi düştü. Ardından NATO’nun İzmir’deki üssü komuta merkezi olarak kullanacağı duyuruldu