Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Avrupa Parlamentosu'na acil çağrı

Türkiye’deki Açlık Grevi ile Dayanışma Kürt Halk İnisiyatifi, Avrupa Parlamentosu’nda “acil” çağrıda bulunarak, “AP’nin olarak bir heyeti Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, diğer bir heyetinin ise cezaevlerine göndermesini talep ediyoruz” dedi. İnisiyatif, bu talep kabul edilene kadar oturma eylemini sürdüreceklerini bildirdi. 

Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu (AP) önünde oturma eylemi sürerken, Türkiye’deki Açlık Grevi ile Dayanışma Kürt Halk İnisiyatifi, ölümlerin durdurulması ve tutsakların taleplerinin kabul edilmesi için AP’ye acil bir çağrıda bulundu. 

İnisiyatifim çağrısı şöyle: “12 Eylül 2012 tarihinden itibaren Türkiye’nin 58 cezaevinde 680 siyasi tutsak süresiz ve dönüşümsüz açlık grevini başlattı. Açlık grevi eylemine katılanların sayısı ise her geçen gün artıyor. Gelinen aşamada birçok tutsak ölüm sınırına dayanmıştır.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin derhal kaldırılması sağlık, güvenlik ve özgürlüğünün sağlanması, Kürtçe anadilde savunma ve eğitim hakkının tanınması talebiyle başlatılan açlık grevleri kritik aşamaya girmiş bulunmaktadır. Tutsaklar yaptıkları tüm açıklamalarda talepleri yerine getirilmediği müddetçe ölüme kadar direneceklerini belirtmektedirler. Bizler tutsakların ölüm pahasına dile getirdikleri bu talepleri Kürt sorunun çözümü; dolaysıyla Türkiye’de demokrasi ve insan haklarının gelişimi olarak görmekteyiz. 

Tutsakların şartlarının kabulü yönünde bir müdahale olmadığı takdirde ortaya çıkacak sonuçlar şimdiden başta Kürdistan olmak üzere Avrupa’da yaşayan biz Kürdistan’lı ve dostlarımızı ciddi anlamda endişelendirmektedir. Kürtler insani ve vicdani baskı altında infiale hazır hale gelmiş bulunmaktadır. 

AKP hükümetinin açlık grevlerine dönük yaklaşımı ciddiyetsiz ve yüzeyseldir. Dolaysıyla bu politikası çerçevesinde tutsakların açlık grevi direnişinin yol açacağı sonuçların Türkiye’yi sürükleyeceği krizi görmezlikten gelmektedir. AKP devletinin AB’ye üyelik müzakereleri çerçevesinde hukuk, insan hakları ve demokrasi konusunda yükümlülükleri bulunmaktadır. Bunları Kürt halkına karşı şimdiye kadar yerine getirmemiştir. Bununla birlikte açlık grevinde olan siyasi tutsakların direnme hakkına karşı saygısızca davranarak baskı ve işkencelerini arttırmıştır. Direnişteki tutsaklar hücreler konulmakta, işkence ve kötü muameleye tabi tutulmaktadır. Bu konuda Uluslararası Af Örgütü de AKP hükümetini eleştirmiş, uluslararası hukuku hatırlatmıştır. Ancak AKP hükümeti buna rağmen, Kürtlere karşı inkar ve şiddet politikasını sürdürmektedir. 

Avrupa Parlamentosu en son yayınlandığı raporunda da AKP hükümetinin müzakere çerçevesinde insan hakları, demokrasi ve hukuk alanında yükümlülüklerine uymadığını belirtmiştir. Gelinen aşamada AKP’ye tüm bunların bilinmesine rağmen tolerans göstermek, siyasi tutsakların ölümünü onaylamak olacaktır. Biz Avrupa’da yaşayan Kürt politikacı, gazeteci, yazar, sanatçı; kısacası Kürt toplumunun tüm temsilcileri Avrupa Parlamentosunu, Avrupa Komisyonunu harekete geçirerek, AKP’nin Kürt soykırım siyasetine son vermesi için gereken siyasal ve diplomatik yaptırımlara girişmesi gerektiğini belirtiyoruz.”

“Kürt sorunun kalıcı çözümü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi için başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılmasını” isteyen KNK, şu çağrıda bulundu: “Acilen cezaevlerindeki insanların hayatının kurtarılması için AP’nin olarak bir heyeti Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, diğer bir heyetinin ise cezaevlerine göndermesini talep ediyoruz. Bu taleplerimiz yerine getirilene kadar oturuma eylemimiz sürecektir.”ANF