Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Roth'dan Merkel'e Erdoğan uyarıları!

Erdoğan'ın yarın başlayacak Almanya gezisi öncesi Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, başbakan Merkel'i uyardı. Türk hükümetinin açlık grevi politikasının yanlış olduğunu ve eylemin çözümü tıkanan Kürt sorunu yüzünden sürdüğüne dikkat çeken Roth, "Türkiye, Suriyeli muhaliflere silah yardımı yaparak barış sağlayamaz, bu bölge için çok tehlikelidir" dedi.

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan resmi temaslarda bulunmak için yarın Almanya'nın başkenti Berlin'e geliyor. Yeni Türk Büyükelçiliği binasının açılışına katılacak Erdoğan çarşamba günü ise Alman başbakanı Angela Merkel ile biraya gelecek. Görüşmede Suriye krizi ve Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Çarşamba günkü kritik görüşme öncesi Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, başbakan Merkel'den, Erdoğan'ın Türkiye'nin Suriye, Kürt sorunu ve nükleer enerji konularında uyarılmasını istedi. Alman haber ajansı DPA'ya konuşan Roth, Merkel'den Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye'ye ciddi bir teklifte bulunmasını isteyerek şu uyarıları yaptı:

'KÜRT SORUNU ANTİ-TERÖR YASASIYLA ÇÖZÜLMEZ'

"Merkel, mülteci dramı konusunda pratik bir adım atmalı ve ülkemize gelmelerinin önünü açmalı. Türkiye, eğer Suriye krizi konusunda tarafsızsa ve barışı sağlayacaksa neden muhalif gruplara silah yardımı yapıyor? Bu çok tehlikeli bir durum. Ayrıca demokrasi ve hukuk devleti konularında Avrupa Birliği, Türkiye'nin uyumuyla ilgilenmeli."
Cezaevlerinde devam eden ve kritik bir aşamaya ulaşan açlık grevi eylemi konusunda Türk hükümetinin yanlış bir politika yürüttüğünü bildiren Roth "Eylemin nedeni, anti-terör yasalarıyla çözülmesi mümkün olmayan Kürt sorunudur. Türkiye'de Kürt gerçeği artık tanınmalı" dedi. Yeşiller Eşbaşkanı Claudia Roth, son olarak Erdoğan'ın Türkiye'nin inşa etmeyi planladığı yeni nükleer santraller konusunda da uyarılmasını istedi.

31 Ekim günü saat 11.00'de Alman başbakanlık binasında mevkidaşı Merkel ile görüşecek Erdoğan'a yaklaşık 300 metre yakınında bulunan Brandenburg Tor (Kapısı) meydanında AABF, YEKKOM, ATİF, AGİF, DİDF, ÖDA, Arap-Alevileri Gençlik Birliği, TÜDAY ve FKE gibi değişik göçmen kuruluşları "Erdoğan'ı istemiyoruz" protesto mitingi düzenleyecek. Mitingte Claudia Roth'un yanı sıra Sol Parti Grup Başkanı Gregor Gysi de konuşma yapacak.