Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Merkel’den Müslümanlara mesaj

 

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İslam’ın Almanya’nın bir parçası olduğunu söyledi. İslam ile İslamcılığı birbirine karıştırmamak gerektiğini belirten Merkel, böylece Müslümanlara ‘buraya aitsiniz’ mesajını verdi.
İki yıl önce Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un „Müslümanların Almanya’nın bir parçası olduğu“na yönelik açıklamasına „Almanya’daki İslam’ın imajını şeriat, kadın ve erkek arasındaki eşitsizlik, namus cinayetleri gibi bir dizi konu belirliyor“ diyerek karşı çıkmıştı. Ayrıca Wulff’un açıklamalarına hem basın hem de iktidar partileri tepki göstermişti.
İslam ve Hz. Muhammed’e hakaret eden film ve karikatürlerden dolayı Müslüman ülkelerde yükselen şiddet dalgası Avrupa’yı korkuttu. Aralarında Almanya’nın da bulunduğu birçok ülke cuma namazlarından sonraki olası gösterilerden dolayı Müslüman ülkelerdeki elçiliklerini kapatmıştı. Berlin hükümeti, filmi yasaklamayı tartışırken, Almanya’nın birçok kentinde gösteriler düzenlenmişti. Yine Almanya’nın bulvar gazetesi Bild, salı gününkü sayısında Almanya’nın bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu ileri sürmüştü. Gazetede yer alan habere göre, kendisine Ebu Esad El Almani ismi veren bir şahıs internette yayınladığı ve “Almanya İle Hesaplaşma” adlı yazıda Almanya’da çeşitli saldırılar düzenleneceğini duyurdu. Almanya’da güvenlik çevrelerinin verdiği bilgilere göre „İslamî terörizm potansiyeline sahip“ 1000 kişi bulunuyor, bunların 120’sinin „önemli suç eylemlerine girişebileceği“ kaydediliyor.

‘Radikaller İslam’ı temsil etmiyor’

Olayların önümüzdeki günlerde sürmesinden ve hatta şiddette varmasında korkan Almanya Başbakan, hem ülkesindeki milyonlarca Müslümana hem de Müslüman olmanyanlara mesaj vermek zorunda kaldı. 
Merkel partisi Hıristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) 7 bin üyesine hitaben yaptığı konuşmada bir üyenin „İslam Almanya’nın bir parçası mıdır?“ sorusuna „Açık olmamız gerekir ve demeliyiz ki, evet İslam bizim bir parçamız“ şeklinde cevap verdi. Ülkesinde yaşayan milyonlarca Müslüman’a daha fazla hoşgörü isteyen Merkel, İslam ile İslamcığılın farklı olduğunu belirterek, „Radikaller Almanya’da İslam’ı temsil etmiyor. Herkesi aynı kefeye koymamalıyız“ diye konuştu. Hükümetin, İslam’ı ve Hz. Muhammed’i kötüleyen filme mesafeli olduğunu dile getiren Merkel, „Almanya’daki Müslümanların büyük çoğunluğu da başvurulan şiddet ve şiddet eylemleriyle arasına mesafe koydu“ dedi.
Başbakan Merkel, „İslam’dan korkmak yerine belki bizler Hıristiyan olarak kendi dinimiz hakkında biraz daha fazla kafa yormalıyız ve Hıristiyanlık hakkında daha çok konuşmalıyız“ ifadelerini kullandı.
İslam’ın Almanya’nın parçası olduğu ilk kez eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff tarafından 2010 yılında Almanya’nın birleşmesinin 20’nci yıldönümünde Federal Meclis’te yapılan törende ifade edilmişti. Almanya’nın görevdeki cumhurbaşkanı Joachim Gauck ise İslam’ın değil Müslümanların Almanya’nın bir parçası olduğunu söylemişti. 

BERLİN