Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

'Özgürlüğe kadar nöbetteyiz'

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan ağırlaştırılmış tecride ve esaretine karşı süresiz dönüşümlü nöbet eylemi dün Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan Avrupa Konseyi binası önünde başlatıldı. 

'Öcalan'a Özgürlük İnsiyatifi'nin organize ettiği süresiz dönüşümlü nöbet eyleminin startı dün bir basın açıklaması ile verildi. Açıklama Fransızca, Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (KON-KURD) Temsilcisi Özlem Tekiner, Kürtçe Ahmet Çelik ve Türkçe de, Fuat Kav tarafından okundu. Açıklama esnasında, aralarında KONGRA GEL Başkanı Remzi Kartal, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, PJAK Başkanı Hacı Ehmedê, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Başkanı Tahir Kemalizadeh'nin de bulunduğu çok sayıda Kürdistanlı siyasetçi, nöbet önlüğü giyerek hazır bulundu. 

'AKP, soykırım uyguluyor'
Öcalan'a Özgürlük İnsiyatifi adına yapılan basın açıklamasında, Kürt halkına karşı yürütülen askeri, kültürel ve siyasi soykırıma vurgu yapıldı ve bu politikaların en kaba ve derin halinin AKP tarafından sürdürüldüğüne dikkat çekildi. AKP'nin Kürt halkının, demokratik, siyasal, kültürel, hukuki ve kimlik haklarını hiçbir şekilde tanımadığı ifade edilen açıklamada, devamla şöyle denildi: "AKP iktidarının bu saldırılarının en kabul edilemez örneği ise; Kürt halkının iradesi ve temsilcisi olan Sayın Abdullah Öcalan'a Temmuz 2011'den bu yana İmralı cezaevinde uygulanan ağır tecrit ve psikolojik işkence sistemi olmaktadır." 

AB ve AK görevini yapmadı
Şubat ayında Cenevre'den Strasbourg'a yapılan uzun yürüyüşün ve 1 Mart'tan itibaren Strasbourg'ta yapılan süresiz dönüşümsüz açlık grevinin eylemcilerinin öncülük ettiği nöbet eylemine ilişkin şunlar vurgulandı: "Kürt sorununda taraf olarak ve sorumlulukları olduğunu kabul ettiğimiz ABD ve Avrupa Birliği başta olmak üzere Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu ve CPT'ye konuyla ilgili olarak çağrılarda bulunmuş ve sorumluluklarının gereklerini yerine getirmelerini istemiştik. Ancak bugüne kadar herhangi bir sonuç alınmadığı gibi, ilgili devlet ve kurumların gerekli yaklaşımı gösterme konusunda da ciddi girişimde bulunmamışlardır."

'Öcalan artık özgürleşmeli'
Abdullah Öcalan'a tecrit uygulamanın Kürt halkına ve dostlarına tecrit anlamına geldiğinin altı çizilen açıklamada, Öcalan'ın bugünkü koşullarda tutulduğu müddetçe Kürt sorununun çözülemeyeceği ve savaş, şiddet ve ölümlerin süreceği vurgulandı. İnisiyatif olarak Öcalan'ın artık serbest bırakılması ve özgürlüğüne kavuşması gerektiğine inandıklarını belirten eylemciler, "Zira Öcalan özgür olmadan Kürt halkı da, Türkiye ve Ortadoğu halkarı da gerçek anlamda özgür olamazlar" dedi. 

'TC'ye destekler kesilsin'
Öcalan'a Özgürlük İnsiyatifi, süresiz dönüşümlü nöbet eylemini ise şu cümlelerle açıkladı: "Cenevre-Strasbourg uzun yürüyüşünün ve Strasbourg'taki 52 günlük açlık grevinin devamı olarak 25 Haziran 2012 tarihinden itibaren Strasbourg'ta Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü ve Kürt halkının Kürdistan'ın her parçasında statüsünün tanınması için Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD gibi Batılı devletlerin Türkiye'de siyasi, askeri ve ekonomik desteklerini kesmelerini talep eden süresiz olarak 'Abdullah Öcalan'a Özgürlük Nöbeti' eylemini başlatıyoruz.

'Özgürlüğe kadar nöbetteyiz'
Nöbet eylemi Sayın Abdullah Öcalan serbest bırakılıp özgürlüğüne kavuşuncaya kadar sürecektir. Bu eylemle Sayın Öcalan'ı hergün biraz daha özgürlüğe yakınlaştıracağımıza olan inancımızı belirtiyor ve bu nedenle başta Kürt kadınları, erkekleri, gençleri, çocukları, Türkiyeli devrimcileri, demokrat, aydın ve ilericileri ve tüm Kürt dostları olarak hergün nöbet yeri olan Avrupa Konseyi'nin önünde nöbette olacağız."

Kenetlenme çağrısı
Açıklamada son olarak ise Öcalan'ın esaretine, Kürt halkının statüsüzlüğüne, uygulanan askeri, siyasi ve kültürel soykırıma, yine dünya halklarına uygulanan faşizme ve terörizme artık yeter dedikleri vurgulandı ve şu çağrı yapıldı: "Tüm Kürt halkını ve onun dostlarını Strasbourg'daki Öcalan'a Özgürlük Nöbeti Eylemi'ni sahiplenip katılmaya, eylem etrafında kenetlenmeye, diğer eylemlerde olduğu gibi bu eyleme de fedakarlık ruhuyla katılmaya çağırıyoruz."

Sol vekillerden destek
Öcalan'a Özgürlük İnsiyatifi adına açıklama üç dilde de okunduktan sonra, Almanya Sol Parti Federal Milletvekili Andrej Hunko ve Avrupa Parlamentosu Sol Parti Grubu Miletvekili Nikolaj Willuimsen, partileri adına desteklerini duyurdu. Andrej Hunko, Kürt-Türk sorununun demokratik ve barışçı çözümünün sadece, Abdullah Öcalan'ın da dahil olduğu müzakereler yoluyla mümkün olduğunu vurguladı. İsveçli Willuimsen de, Newroz'da gittiği Amed ve Roboskî izlenimlerini paylaştı ve hem devletin baskılarını ama hem de Kürt halkının direnişini kendi gözleriyle gördüğünü ifade etti. İki vekilin konuşmaları ardından Kürdistanlılar, Almanca 'Yaşasın Uluslararası Dayanışma' sloganını attı. Ayrıca Strasbourg Kürt Halkıyla Dayanışma Derneği Başkanı Bernard Revellon da bir konuşma yaparak, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü istemedin son derece doğal bir talep olduğunu vurguladı. 
Basın açıklaması, KONGRA GEL Başkan Remzi Kartal ve KNK Başkanı Tahir Kemalizadeh'nin konuşmalarıyla bitti ve ilk grup, nöbet eylemini başlattı. 


MERAL ÇİÇEK / STRASBOURG




2 milyon imza 

Haftasonu Strasbourg’ta toplanan uzun yürüyüş eylemcileri ile açlık grevi eylemcileri, eylem takvimini oluşturdu. 
Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi öncülüğündeki süresiz dönüşümlü nöbet eylemi yanı sıra çeşitli etkinliklerle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük sloganı yükseltilecek. Bu bağlamda Avrupa’nın bütün ülkelerinde uluslararası kuruluşlar, sivil toplum örgütleri, seçilmişler ile görüşmeler yapılarak halk diplomasisi atağı başlatılacak. 
Aynı zamanda Avrupa çapında Abdullah Öcalan’ın esaretinin sonlandırılması amacıyla 2 milyon imza toplanacak. TEV-ÇAND ise Avrupa’daki başkentlerde ‘Öcalan İçin Sanat’ kapsamında tiyatrodan müziğe, halk oyunları gösterilerinden sergilere kadar farklı kültürel etkinlikler gerçekleştirecek. Ayrıca Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için uluslararası bir konser düzenlenecek. Yine 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde, en az 2 bin kişinin katılımıyla insan zinciri eylemi yapılacak. Hollandalı aktivist Henri Dahlem de Öcalan’ın özgürlüğü için Bielefeld’den Stockholm’e maraton koşacak. 

Öcalan için seferberlik 


DTK ve BDP tarafından Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için 14 Temmuz’da Amed'de yapılacak olan mitingin hazırlıklarına başlandı. BDP tüm örgütlerine genelge göndererek, seferberlik ruhuyla çalışma yapılmasını istedi. 
Miting için Amed'de çalışmalar başlatıldı. Öncelikle BDP İl binasında bir toplantı yapılarak planlama çıkarıldı. Toplantıya BDP Milletvekili ve Örgütlenmeden Sorumlu Nursel Aydoğan, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Komisyonlar kurularak, köylere kadar toplantı yapılması istendi. BDP Genel Merkezi de tüm örgütlerine genelge göndererek, miting için etkili bir çalışma yapılmasını istedi. “Kürt Sorununa Demokratik Çözüm” şiarıyla yapılacak miting için genelgede şöyle denildi: "Miting için il-ilçe-belde örgütlerimiz miting tarihine kadar aralıksız bir çalışma yapacaktır. Toplantı yapılmamış hiçbir mahalle bırakılmayacaktır. Milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve diğer seçilmişlerimiz esnafları ziyaret ederek halkımızı mitinge davet edecektir."