Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Strasbourg Kürtleri bekliyor -4 Nisan'da AK önünde

Açlık grevi eylemi 34. gününe girerken, eylemcilerin sağlık sorunları da her geçen gün ağırlaşıyor. Grevcilerin taleplerini ilettiği uluslararası kurumlar ise ikinci ayına giren eyleme karşı sessizliklerini koruyor. Ziyaretçileri eksik olmayan eylemciler, yarınki eyleme hazırlanırken Avrupa'daki Kürdistanlıların kendilerini yalnız bırakmayacaklarını belirtiyor.

Eylemcilerin yaşadığı genel sorunların başında uykusuzluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve kan şekerinde dengesizlik geliyor. Her haftasağlık kontrollerini yapan Dr. Fahrettin Gülşen’in verdiği bilgilere göre; eylemcilerin çoğunda deri lezyonları açığa çıktı, ciltte yanmalar, ağızda yaralar ve diş etlerinde çekilmeler meydana geldi.   

AK'den yine ret
Grevcilerin taleplerini ilettiği uluslararası kurumlar ise ikinci ayına giren açlık grevi eylemine karşı sessizliklerini korumaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta 20 Avrupa Parlamentosu milletvekilinin mektubuna cevap veren ve açlık grevi eylemcileriyle görüşmeyeceğini bildiren Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği, Dayanışma Komitesi'nin görüşme talebini de reddetti. AK Genel Sekreterliği konuyla ilgili çok önemli sayıda mektup aldığını bu nedenle parlamenterlere verilen yanıtı yayınlama kararı aldığını belirtti. Konsey  görüşme talebini politik bir üslupla reddetti.

4 Nisan'da AK önünde
Açlık grevcileri ise taleplerini 4 Nisan'da yapacakları büyük oturma eylemi ve mitingle bir kez daha duyurmaya hazırlanıyor. Yarın AK önünde yapılacak mitingin tüm hazırlıkları tamamlandı. Fransızlardan oluşan dayanışma komitesi, mitinge katılımı artırmak için çalışıyor. Hafta içine denk gelmesine rağmen Kürtlerin 4 Nisan Çarşamba günü Strasbourg’a akması bekleniyor. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak da halkla birlikte olacak.

Kürt siyasetçiler orda 
Açlık grevi eylemine destek için yapılan dönüşümlü açlık grevinde yer alan isimlerle birlikte Strasbourg adeta Avrupa’daki Kürt siyasetinin merkezi haline geldi. 5'inci dönüşümlü grup içerisinde KONGRA GEL Başkanı Remzi Kartal, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, PJAK Genel Başkanı Hacı Ahmedi, KON-KURD Başkanı İsmet Kem, Sosyalist Parti Temsilcisi Mahir Sayın, Siyasetçi-yazar Teslim Töre, SDP Avrupa Temsilcisi Mustafa Bağçiçek, KNK Yürütme Konseyi üyeleri Adem Uzun ve Nizamettin Toğuç, KNK üyeleri Ali Yiğit ve Ali Matur, Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi Mahmut Şakar, PYD üyesi Dara Ahmed, YEK-KOM yöneticisi Aysel Avesta Aydın, CENİ Kürt Kadın Barış Bürosu üyesi Ayten Kaplan, Kürt Enstitüsü üyesi Rukiye Özmen, UTAMARA Kadın Buluşma Merkezi üyesi Fadile Yıldırım bulunuyor. Hollanda'dan 17, Belçika'dan 5 Kürdistanlı da grup içerisinde. 

Vekiller ziyaret etti
Süresiz dönüşümüz açlık grevi eylemcileri ise eylemin başladığı tarihten bu yana en yoğun hafta sonunu geçirdi. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata ve PYD Başkanı Salih Muhammedi de eylemcileri ziyaret edenler arasındaydı. PYD Genel Başkanı Muhammedi, Batı Kürdistan halkının selamlarını ve destek mesajlarını iletti. BDP Batman Millletvekili Ata ise şöyle konuştu: "Görkemli direnişimizi yükseltmek dışında bir çıkış yolu yoktur. Eğer karşımızdaki konsept askeri ve siyasi operasyonlara hız verme arayışı içerisindeyse halkımız da bu çerçevede hareket etmelidir. Mazlum ve ezen açısından yazılan tarih ezenin zulmünün başarıya ulaşmadığını göstermiştir. Kazanacak olan halkımızın özgürlük mücadelesidir. 2012 yılında Kürt halkı statüsüz bir yaşamı kabul etmediğini en üst düzeyde göstermiştir. Bizler de bu eylemin farkındayız. Devam ediyor, nelere gebe olduğunu devlet de bizler de biliyoruz. Bunun dışında bir kayıgısı olan çevrelere de en güzel cevabı siz veriyorsunuz. Tekrar önünüzde saygıyla eğiliyorum."

Katoliklerden destek
Öte yandan önceki gün St Bernard Kilisesi'nde açlık grevi eylemcileri için dua etti. Rameaux bayramı vesilesiyle yapılan törene, grevin devam ettiği St Maurice Kilisesi'nin papazı Vincent Meyert de katıldı. Meyert, Katoliklere açlık grevi eylemcileriyle dayanışma çağrısı yaptı. Başpiskopos Gaillot ise "Kürt halkının kendi haklarına kavuşması için dua edelim" dedi. Başpiskopos, açlık grevi çadırını da ziyaret ederek destek mesajlarını iletti. Eylemciler adına konuşan Fuat Kav, talepleri gerçekleşmeden eyleme son vermeyeceklerini, asla geri adım atmayacaklarını belirtti. 

MRAP'tan AK'ye mektup

Fransa’da Irkçılığa Karşı Halkların Dostluğu Hareketi (MRAP), Türkiye ve Kürdistan cezaevleri ile Strasbourg'da devam eden açlık grevlerine ilişkin Avrupa Konseyi’ni (AK) sorumlu davranmaya çağırdı
MRAP Strasbourg Komitesi Başkanı Alfred Zimmer, AK Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland’a açlık grevlerine ilişkin mektup yazdı. Mektupta, Kürt sorununun çözümü için adım atılması ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük talebiyle cezaevlerinde 48, Strasbourg'da 34 gündür devam eden açlık grevlerine dikkat çekildi. MRAP olarak Fransız ve Alman sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa BM İnsan Hakları Konseyi'ne Kürt sorununun çözümü için rapor sundukları hatırlatan Zimmer, "İnsan Hakları Yüksek Komiseri’nden Kürt halkının durumuna da özel dikkat göstermesini istedik" dedi. Zimmer, "Türkiye hükümetinin insan haklarına saygı göstermesi ve Kürt sorununun çözümü için barışçıl müzakere yoluna angaje olması için Avrupa Konseyi ne yapabilir?" diye sordu. 

ANF/STRASBOURG