Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Belçika'da genel grev hayatı durdurdu

Belçika'da hükümetin aldığı kemer sıkma önlemlerini protesto eden sendikaların çağrısıyla düzenlenen 1 günlük genel grev AB zirvesinin yapıldığı ülkeyi kilitledi

Belçika'da sendikalar, hükümetin ekonomi planlarına tepki olarak son 20 yılın en büyük grevini düzenliyor. 1993'ten bu yana ülkenin en büyük üç sendikasının birden katıldığı ilk eylem olan genel grev ulaşım, posta, eğitim ve sağlık hizmetlerinde etkili oldu, hemen hemen tüm fabrikalarda üretim durdu. Üretimin durduğu fabrikalar arasında Audi, Volvo ve Coca Cola fabrikaları da bulunuyor.
Grevde Anvers, Zeebrugge ve Gent limanları devre dışı kalırken Brüksel-Londra arasındaki Eurostar ve Brüksel-Paris-Köln ve Amsterdam arasındaki Thalys hızlı tren seferleri de yapılmadı, Brüksel havaalanında uçak seferleri grevden etkilendi. Ülkenin en büyük havalimanlarından Charleroi ise tamamen kapandı.
Grev süresince mal ve hizmet üretimini durdurulurken yer yer yollar da kesildi. Üretimi Anvers, Charleroi, Namur ve Liege kentlerinde ve Almanya sınırında bazı ana yolları birkaç saat boyunca trafiğe kapatan protestocular, krizin müsebbibinin bankalar olduğunu ve bedelinin kendilerinden tahsil edilmesini kabullenmeyeceklerini haykırdı.
AB zirvesini grevle karşıladılar
Grev, AB devlet ve hükümet başkanlarının Brüksel'de düzenlenen borç krizi zirvesinden hemen önce başladı. Grevin hava ulaşımını etkilemesi nedeniyle zirveye gelen AB liderleri askeri havalimanını kullandılar. Zirvede görev yapacak AB çalışanlarının aksamalardan etkilenmemek için 14:00'teki zirve için 05:30'da AB kurumlarında bulunması istendi. Belçika İşçi Konfederasyonu FGTB, zirvenin yapıldığı AB binaları yakınında miting düzenlenmesi ve Avrupa'ya mesaj gönderilmesi çağrısında bulundu.
Belçika'da seçimlerden 541 gün sonra, geçen ay kurulabilen 6 partili koalisyon hükümeti, 2012 yılında bütçe açığını azaltma gerekçesiyle 11,3 milyar avroluk kemer sıkma önlemlerini hayata geçirme kararı almıştı. Tasarruf paketi işsizlik ödemeleri başta olmak üzere sosyal harcamaları kısmayı ve emeklilik yaşını yükseltmeyi öngörüyor.