Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Avrupa Parlamentosu'nda Kürt Konferansı

Avrupa Parlamentosu'nda başlayan 8. Kürt Konferansı'nda, Türkiyeli ve uluslarası katılımcıların sunumlarıyla evrensel haklar, Kürtlerin kaderlerini belirleme ile Türkiye'de yeni anayasa mücadelesi konuşuluyor.
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) iki gün sürecek "Türkiye'de Demokrasi Arayışı - Evrensel Haklar ve Kürtlerin Kaderlerini Belirleme ile Yeni Anayasa Üz...erindeki Mücadeleler" başlığında 8. Kürt Konferansı başladı.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Yurttaş Komisyonu (EUTCC) ile AP Avrupa Sol Grubu'nun (GUE/ENG) Brüksel'de düzenlediği konferansın konu başlıkları şöyle: evrensel haklar, Kürtlerin kaderlerini belirleme ile Türkiye'de yeni anayasa mücadelesi.
Konferans, EUTCC Başkanı Kariane Westrheim'in bilgilendirme konuşması ile Nobel Barış Ödülü Sahibi Güney Afrikalı Desmond Tutu, yazar Vedat Türkali ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in görüntülü mesajları ile başladı.
Konferansta bugün, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Leyla Zana, Ahmet Türk, AP Milletvekili, Kürt Dostluk Grubu Koordinatörü Jürgen Klute, eski ABD Kongre üyesi Lincoln Davis, Kanada Liberal Grup milletvekili Jim Kakygiannis ile ABD İnsan Hakları Örgütü Başkanı Kathryn Cameron Porter birer konuşma yapacak.
"Seçim Sonrası Türkiye ve Kürt Perspektifler" başlıklı AP Milletvekili Alexandra Thein ile gazeteci Nuray Mert moderatörlüğünde gerçekleştirilecek oturumda, BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Londra Ekonomi Okulu'na bağlı Ortadoğu Merkezi yöneticisi Robert Lowe, ABD'li Siyasal Bilimler Profesörü Michael Gunter, AP Milletvekili Helene Flautre ile BDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü birer sunum yapacak.
Konferans yarın (8 Aralık) "Yeni Demokratik Anayasa: Yasal ve Kurumsal bir sınav", "Müzakereci Siyasal Çözüm İçin Barış İnşa Girişimleri" başlıklı oturumlarla devam ederek.
Yarınki oturumlarda sunum yapacak olan konferans katılımcıları şunlar: İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Öztürk Türkdoğan, insan hakları savunucusu, gazeteci,yazar Ayhan Bilgen, kadın hakları savunucusu gazeteci,yazar Ayşegül Devecioğlu, Alevi-Bektaşi Federasyonu ABF Başkan yardımcısı Kemal Bülbül, Güney Afrikalı yargıç Essa Moosa, Hindistanlı Profesör Kamal Mitra Chenoy, Ortadoğu Teknik Üniversitesinden Prof. İhsan Dağlı, Wales'ten Dr. Gwenllian Lansdown Davies, BDP Milletvekili Ayla Akat Ata, Radikal gazetesinden Yıldırım Türker, KNK üyesi Songül Karabulut, gazeteci Cengiz Çandar, Uluslararası Kriz Grubu Proje Müdürü Hugh Pope, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İrlanda Sinn Fein temsilcisi Jim Mc Veigh, Asrın Hukuk Bürosu avukatı Cengiz Çiçek ile Belçikalı avukat Jan Fermon.
Konferans yarın, EUTCC'nin "Yeni Anayasa Deklarasyonu" sonuç bildirgesini okumasının ardından son bulacak. (NV)