Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Cumartesi Anneleri: Gerekirse 2018 defa

İSTANBUL/ ANKARA (30.05.2009)- Cumartesi Anneleri, 218. defa tarihi mekan Galataray Meydanı'nda oturma eylemi yaptı, “Gerekirse 2018 defa” diye haykırdı. Kayıp yakınları, bu hafta İbrahim Çelik ve oğlunun dosyasını açıkladı. Ankara İHD üyeleri de Yüksel Caddesi'nde idi.

İstanbul'da Cumartesi Anneleri, 218. defa Galatasaray Meydanı'nda buluştu, adalet taleplerini dile getirdi. Gözaltında kayıplara karşı mücadelenin son kayıp bulunana ve failler yargılanana kadar süreceğini ifade eden aileler, “Gerekirse 2018 defa da burada olacağız” dedi. Eylemde İHD Ankara Şube Başkanı Gökçe Otlu, hakkında kayıp çocukların akıbetlerini sorduğu için açılan davaya tepki gösterildi. “Gökçe Otlu'nun yanındayız. Asıl biz onlardan davacıyız” diye belirtildi. Eylemde bu hafta, 10 Temmuz 1994'te Batman'da kaybedilen İbrahim Çelik ve oğlu Edip Çelik'in dosyasını açıklandı. Dosyanın Ergenekon davası kapsamına alınmasını istendi.

Asıl onlar davacı...

Eylemde bir konuşma yapan kayıp Kenan Bilgin'in kardeşi İrfan Bilgin, ağabeyinin 12 Eylül 1994'te Ankara Dikmen'de sivil polislerce zorla arabaya bindirildiğini ve kendisinden bir daha haber alınamadığını hatırlattı. Bilgin, insan hakları savunucusu Gökçe Otlu'ya açılan davaya tepki gösterdi. Bilgin, kaybedenlerin izin sürmeye devam edeceklerini belirtti. “Kayıplarımızı unutturmayacağız. Değil 218, gerekirse 2018 defa burada olacağız” diye konuştu.

Kayıp Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız ise İHD Ankara Şube Başkanı Otlu'ya dava açıldığı hatırlattı, “Bizim yüreğimiz yanıyor. Asıl biz onlardan davacıyız” diye konuştu.

Kayıplarımızı unutturmayacağız

Kayıp yakınları adına açıklama yapan tiyatro sanatçısı Ayşe Aydın, Otlu'ya açılan davaya tepki gösterdi, “Devlet halen kayıp kişileri ve onların başına neler geldiğini araştıranlar hakkında soruşturma açmayı, failleri yargılamaya tercih ediyor. Ne eylemlerimizi durduracağız, ne de gerçekleri söylemekten vazgeçeceğiz. Gözaltında kaybettiğiniz insanlar ne oldu demeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Aydın, 1994'te Batman'da kaybedilen İbrahim Çelik ve oğlunun dosyasını açıkladı. Katliamın sorumlusu Talat Rüzgar, Aziz Önlük, Resul Güneş, Çetin Dursun isimli Hizbullah tetikçileri ile Batman Emniyet Müdürü Öztürk Şimşek, OHAL Valisi Ünal Erkan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Başbakan Tansu Çiller ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yargılanmasını istedi. Aydın, dosyanın Ergenekon davası kapsamına alınmasını istedi. Eylemde, Bilgesi Erenus, kayıplar için yazdığı metni okudu.

Ankara'da son Cumartesi eylemi

Ankara'da bir Cumartesi daha Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan insan hakları savunucuları, kayıpların bulunması ve faillerin yargılanmasını talep etti. İHD üyeleri her hafta yaptıkları eylemlerin sonuncusunu gerçekleştirdi.

İHD Şube Başkanı Gökçe Otlu eylemde yaptığı açıklamada, 'beyaz ölüm' saldırısının egemenlerin halklara ve örgütlü güçlere yönelik özel bir baskı yöntemi olduğunu söyledi. Türkiye’de '90lı yıllarda çok yaygın biçimde uygulandığını vurguladı. Son dönemde yapılan kazılarla ortaya çıkan insan kemiklere dikkat çeken Otlu, “Her kayıpla birlikte kaybolan insanlığımızı arıyoruz. Her gün. 'kayıplar onurumuzdur' deyip sokaklara çıkıyoruz. Bu nedenle, insanlığa karşı işlenen suçlar olarak tanımlanan zorla kaybettirmelere ilişkin herkesi tanıklığa çağırıyoruz” dedi.

“Devlet terörüne son”, “Kayıplar bulunsun katiller yargılansın”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganlarının atıldığı eylemde şair Ahmet Telli ve Mehmet Özer şiirleriyle renk kattı. Hasan Ocak’ın abisi Hüseyin Ocak eylemde yaptığı konuşmada, “Her hafta analarla birlikte kayıplarımızı aradık. Ancak daha kat edeceğimiz yollar var, failler bulunup halka hesap verecek, dönemin sorumluları yargılana kadar mücadele sabrımız devam edecek. Daha özgür ve yaşanabilir bir dünya için taleplerimizi alanlarda haykırmaya devam edeceğiz” dedi.