Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Miltenberg Cem Evinde Coşkulu Dersim Paneli!..Haydar Uç

Dersim 37-38 Soykırım Karşıtı Dernegi,Dersim İnşa Derneği Almanyanın bir çok kentinde Dersim soykırımının yildönümü nedeni ile paneller düzenliyor!..

Bu paneller dizisinin ilki 28. 04.2013'te Aschaffenburg-Miltenberg Cem Evinde yapıldı. Coşkulu ve kaliteli geçen panelin Organizatörlügünü Kurmes Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Polat Durmuş yaptı.TV 10'un cekim yaptığı ve 300'ü aşkın insanın katildığı panel Polat Durmuşun açılış konusması ile baslayıp, Miltenberg Cem evi Baskan Oktay beyin konusmasıyla devam etti.

Panelin Moderatörlügünü yapan yazar Ali Catakçının panel açılış konusması ardından Yazar Haydar Isik, Dersim soykırımının Dersimliler üzerindeki olumsuz etkisini, kırılmaları, savrulmaları bazı örnekler vererek anlattı. Işık; Dersim katliamı sonrası insanların kendi kimliklerini inkar ettiklerini örnekleriyle verdi.

Kamer Gencin eşinin Babası Nazmiye meydanında attan indirilerek kafasının kesildiğini, Gencin annesinin, babasının türkçe bilmediğini buna rağmen Gencin neden Türk kesildigini anlayamadığını, keza CHP Lideri Kılıçdaroğlunun bir dönem Dersimli oldugunu, Alevi olduğunu inkar ettigini söyledi. Dersimdeki ic ihanetin dün olduğu gibi bu günde çesitli biçimlerde devam ettiğini söyleyerek devletin bu mesele ile mutlaka yüzlesmesi gerektigini, Dersimlilerin bu konudaki taleplerinin mutlaka karşılanması gerektigini vurguladı.

Ikinci olarak konuşan Dersim 38 Soykırım Karsıtı Dernegi Başkanı Ayfer Ber ise yaptıkları çalışmaları, davayı uluslararsı mahkemelere götürdükleri süreci anlattı ve gelecek dönem bütün mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için Uluslararası Tribünale gideceklerini bunun için bütün herkesi katkı sunmaya çağırdıktan sonra, Dersimde katledilen binlerce insanımızı anarak sözlerine son verdi.

Ücüncü konuşmacı ise, Alevi aydını, tarihçi ve arastırmacı-yazar Mehmet Bayrak idi. Bayrak, tam anlamı ile doyurucu ve ikna edici, belge ve dia showuyla güzel bir sunum yaptı. Bayrak özetle; Dersimde söylendiği gibi bir isyanın yaşanmadığını, aksine katliamın TC Meclisinde 1935 yılında kararlaştırıldığını, diğer Kürt isyanlarının bastırılmasından sonra sıranın Dersime geldiğini, katliam öncesi silahların toplandığını ve sonrasında katliamın başlatıldığını, zehirli gazlarla yapılan katliamın tam bir insanlık suçu islendiğini, katliamın bizzat Mustafa Kemalin ve hükümetinin imzası ve direktifiyle yapıldığınıi belge ve resimler eşliğinde anlattı. Kemalistlerin katliam sonrası kendilerini Dersimlilere kurtarıcı gibi göstererek Dersimlileri Kemalist Cumhuriyetin yedeğine almaya ve asimilasyon politikaları eşliğinde sürgün ve kıyıma tabi tutmaya devam ettiklerini aktardı.

TC nin Dersimlilere bu denli kin ve nefretinin önemli iki sebepten kaynaklandığını, bunun ilkinin Dersimlilerin Ermeni Soykırımında 25 bin cıvarında Ermeniyi kurtararak Rusyaya kaçmalarının sağladıklarını,ikinci önemli sebebin ise Dersimin Kürt Kizilbaş Alevi kimliğine duyulan düşmanlıktan kaynaklandığını belirtti.

Panel, Dersimli bir müzik grubunun Dersim Klamları sonrasında soru-cevap şeklinde devam etti. Bir cok insan soru ve görüşlerini açıklayarak panelin zenginleşmesine katkı sundular. Ayrıca konuşmacılar son sürece ilişkin görüşlerini ve düşüncelerinide soru-cevap şeklinde açıkladılar. Yazar Haydar Işık ve gerekse Mehmet Bayrakın yeni kitaplarının tanıtımı ve satışına yoğun ilği vardı.

Panele basta Kurmeşliler Dernegi Baskanı Mehmet Yılmaz olmak üzere bir çok Kurmeşlide katılım ve destek sağladı. Denilebilinirki Dersim davası Avrupada daha çok Kurmeşlilerin desteğiyle büyüyor . Buda Kurmesliler açısından onur verici bir durumdur. 
5 Mayısta Kölndeki panele katılım çağrısı  yapılarak son verildi.