Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Munzur’u yok ettirmeyeceğiz

 AKP hükümetinin “güvenlik barajı ve hidroelektrik santralleri (HES)” projesi ile Kürtlere karşı geliştirdiği kültürel soykırım projeleri devam ediyor. Dersim’de Danıştay 13. Dairesi ve Ankara 8’inci İdare Mahkemesi’nin iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen 4 baraj ile toplam 28 HES projesinin çalışmaları sürüyor. Kanunsuz bir şekilde devam eden baraj ve HES projelerine karşı mücadele eden Dersimliler ve avukatları, “Munzur Vadisi’ni yok ettirmeyeceğiz” diyor.

Akıl almaz bir karar

Mahkeme kararlarına rağmen Çevre ve Orman Bakanlığı, 18 Nisan 2011 tarihinde baraj ve HES’lerin yapılmasında zorunluluk olduğunu ve üstün kamu yararının bulunduğuna ilişkin karar aldı. Bakanlık kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali amacıyla avukatlar tarafından açılan dava, Ankara İdare Mahkemesi’nde devam ediyor. Avukat Barış Yıldırım, Bakanlığın, Munzur Vadisi’nde 4 baraj ile 5 HES’e izin verdiğini belirterek, “Bu gerçekten akıl almaz ve hukuk dışı bir karar. Türkiye’de ilk defa bir milli parkta yapımı planlanan baraj için üstün kamu yararı vardır şeklinde karar alındı. Üstün kamu yararı kavramına dava açıldı. Kamu yararı her zaman ekolojinin korunmasından yanadır” dedi.

Akademisyenler alet edildi

1983 yılında Milli Güvenlik Konseyi tarafından Dersim için hazırlanan Munzur Projesi kapsamındaki baraj ve HES projeleri günümüzde AKP hükümeti eliyle uygulanırken, Av. Yıldırım, vadiye yapımı kararlaştırılan baraj ve HES’lerin “üstün kamu yararı bulunduğuna” ilişkin karar alan Bakanlığın İTÜ İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nün hazırladığı raporu kendisine dayanak yaptığını söyledi. Av. Yıldırım, “Maalesef o raporda akademisyenler bilim etiğine aykırı görüşler bildirmişlerdir” dedi. Bakanlığın vadiye yapımı planlanan baraj ve HES’lere ilişkin hukuk dışı tutum içinde olduğunu ifade eden Yıldırım şöyle dedi: “Yaşam alanlarımız ile inanç alanlarımıza yönelik hukuk dışı tutumun karşısında demokratik haklarımızı kullanarak direneceğiz. Hukuksal ve demokratik yolları sonuna kadar kullanacağız.”