Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Pülümür Barajı ve HES protestosu

Tunceli merkeze birkaç kilometre uzaklıkta yapımı planlanan Pülümür Barajı ve HES’in Ankara’da ÇED toplantısı düzenlenmesi düzenlenen açıklamayla protesto edildi.

Tunceli Belediyesi Asri Mezarlığı ile Cem Evi’nin hemen yanında yapımı düşünülen Pülümür Barajı ve HES için Ankara’da Çevre ve Orman Bakanlığı’nda son ÇED toplantısı düzenlenmesini protesto etmek amacıyla aralarında Belediye Başkanı Edibe Şahin, siyasi parti, sivil toplum örgütü ve demokratik kitle örgütü temsilcileriyle çok sayıda yurttaşın bulunduğu kitle, Belediye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada konuşan İHD Tunceli Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, ilde 23 baraj ve HES projesinin olduğunu belirterek, “Bunlardan bir tanesi de maalesef Orman ve Su İşleri Bakanı olduğu ifade edilen orman ve suyu korumakla mükellef olan Veysel Eroğlu’nun müjde olarak ifade ettiği şehir merkezinde yapılması planlanan Pülümür Barajı ve HES. 1900’lü yılların başında Osmanlı paşaların Dersim’e sefer olur ama zafer olmaz şiarlarıyla ortaya koyduğu sosyal ve siyasal gerçekliği değiştirmenin yolu olan bu projelerde sona geliyorlar. Şehir merkezinde bir baraj varken yeni bir baraj yapmak istiyorlar. Şehir merkezini aynı zamanda Tunceli-Erzincan karayolu üzerindeki köyler ile Pülümür ve Nazımiye İlçelerini etkileyecek bir HES’ten söz ediyoruz. Hükümet bunları yapmak konusunda son derece kararlı. Buradan tüm Dersimlilere devrimcilere, sosyalistlere kendine insanım diyenlere sesleniyoruz Dersim soykırımı kaldığı yerden devam ediyor” dedi.

baraj_ic.20121016183935.jpg 

Nihai ÇED toplantısı yapılıyor ve bunun mantığını biliyoruz diyen Yıldırım, “Halkın katılımı toplantısı düzenlendi. Bizler Pülümür Barajı ve HES’i itemiyoruz demedik mi? Halkın mı sermayenin ihtiyaçlarına göre mi karar alacaksınız. Askeri savaş mantığının bir konsepti olarak mı görüyorsunuz. Bu toplantıların figüranı olmayacağız. Dersim’i tasfiye planına ve insanlığa karşı suç olmaktan çıkmış savaş suçuna dönüşmüş olan bu plana asla ortak olmayacağız” diye konuştu.

İlde yapılan baraj projeleriyle Dersim insanının inancı, tarihi, yaşam alanlarına; bütün canlılara hakaret edildiğinin altını çizen İHD Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, “Buradan açık ve net söylüyoruz. Hukuk insanları onların meşru haklarının sistematik ihlali hakkında başkaldırı hakkı veriyor. Dersimliler uğradıkları soykırım karşısında nasıl dimdik durdularsa bundan böyle de öyle duracaklar. Dost düşman bunu böyle bilsin. Gün bugündür. Gün barajlara karşı intifada günü, başkaldırı günüdür. Topyekün yan yana olma günüdür” dedi.

 Başkan Şahin, “ÇED toplantısı burada yapılıyor”

Açıklamada konuşan Belediye Başkanı Edibe Şahin de nihai ÇED toplantısının Ankara’da yapılıyor olmasına tepki göstererek, “Barajı Dersimde yapıyorsunuz. Dersim belediyesi sınırları içinde ÇED toplantısını Ankara’da yapıyorsunuz. Bu alınan kararların da nasıl alındığının da somut göstergesi. Yapılması planlanan Türkiye enerjisine katkısı ne olacağı çok açık ortada. Yıkımlarının ne olacağını ise Dersimililer çok iyi biliyorlar. Bunu en son yapılan Uzunçayır barajından biliyorlar. Kent merkezinde baraj yapılan tek il Dersim. Dönüp tarihe baktığımızda bizim üzerimizdeki politikalara baktığımızda su ve enerji politikaları bundan bağımsız değil. Alevi Kürtlerin kendine yönelik inançlarıyla yaşadığı il Dersim, Kutsal mekanlarımız doğanın içindedir. Ekolojik dengeyi bozmayan insanla doğanın iç içe yaşadığı doğanın rızalığını alarak kentleşmesini kuran bir insan yapısından bahsediyoruz. Dersim’de yaşayan insanlar böyle bir kültürden geliyor. Biz de belediyeciliğimizi bu kültürün üzerine oturttuk” dedi.

Kent merkezinde yapılması planlanan baraj ve HES’e ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini; yazışmalara cevap yazılmadığını baraj yerini ÇED toplantılarında öğrendiklerini kaydeden Başkan Şahin, “Dersim’de baraj istemiyoruz. Bu bir ÇED toplantısıdır. Katılımın olduğu buradan taleplerimizi görüşlerimizi bildiriyoruz. Kesinlikle ve kesinlikle barajların yapımına karşıyız. Yasal anlamda bir sürü prosedürü yerine getirecekler ancak biz Dersimliler bunun figüranı olmayacak doğal yaşamımızı koruyacağız” dedi.