Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Baydemir: Dersim bir kimliktir

Dersim - GABB Başkanı Osman Baydemir, GABB’ın yürüttüğü eğitim çalışmalarının önemine değinerek, “Uzaydan kimse gelip belediyelerimizi kurtarma faaliyeti içine girmeyecek. O halde biz sahip olduğumuz insan kaynaklarını daha da nitelikli kılarak, bu tür eğitim çalışmaları ile süreci göğüsleme çabasını ortaya koyacağız” dedi. Dersim’in önemine de vurgu yapan Baydemir, “Dersim bir kimliktir, bir değerdir. Dersim’i Dersim yapan bütün farklılıkları korumak gerek. Dersim bir Alevi kimliğidir” diye belirtti.
Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği ‘GABB) ile Hollanda Büyükelçiliği ve Deventer Belediyesi işbirliğinde yürütülen “Yerel Yönetimlerde İşbirliklerin Geliştirilmesi ve Uygulama Örneklerinin Paylaşılması”projesinin dördüncü eğitim semineri olan “Yerel Yönetimlerde İnsan Kaynakları Yönetimi” semineri başladı. Tunceli Şaroğlu Otel’de başlayan seminere, GABB Başkanı Osman Baydemir, Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin, ile, Iğdır, Digor, Muradiye, Karlıova, Kağızman, Dağpınar, Tatvan belediyesi başkanları ve meclis üyeleri katıldı. 
GABB Genel Sekreteri İsmail Doğan yaptığı açılış konuşmasında iyi bir yerel yönetimlerde eğitim seminerlerini oldukça önemsediklerini belirterek, Birliğin Türkiye ve dünyadaki diğer yerel yönetimlerle deneyim paylaşımını ve dünya örneklerini yerele taşımayı önemsediğini, üye belediyelerinin bunlardan haberdar olmasını sağlamak için çalıştıklarını söyledi. Deventer Belediyesi Dış İlişkiler Koordinatörü Nicolate Mitut yüz bin nüfusa sahip olan Deventer’de 6500 Türkiye vatandaşının yaşadığını bu nedenle Türkiye’de yürütülen çalışmaları önemsediklerini söyledi. 
2008 yılından itibaren GABB ile çalıştıklarını ifade eden Mitut, özellikle itfaiyenin profesyonelleşmesi için birlikte proje yürüttüklerini söyledi. Mitut, Hollanda’daki deneyimin yerelde uygulanmasını sağlamak için İnsan Kaynakları Yönetimi konusunda İsmail Doğan’ın ders anlatacağını belirtti. 
Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin de birçok sorunları olan acılı ve sıkıntılı bir coğrafyada yaşadıklarını ve yerel yönetimler olarak birçok sıkıntı çektiklerini söyledi. Dersim’in tarihten aldığı mirasla kendi öz yönetimini kurmada daha şanslı olduğunu bildiren Şahin, “Tarihine baktığımızda sürekli kendisine has, özerk bir yapısı olan bir il. Bizim belediye modelinde de katılımcı, demokratik, cinsiyet özgürlükçü, ekolojik yapımıza en uygun bir il. Kadın belediye başkanı olarak bir takım sıkıntılarımız olmakla birlikte Dersim gibi bir yerde avantajlı olduğumuzu düşünüyorum” dedi.
Eğitim çalışmasının heyecanla karşıladıklarını belirten Şahin, “İletişim çağında en iyi uygulama örneklerinin paylaşılması işlerin daha hızlı yürümesini beraberinde getirecektir” dedi. “Dersim’e hoş geldiniz” diyen Şahin, “Sizleri karla karşıladık ama yüreğimiz çok sıcak” diye sözlerini tamamladı
NEGATİF TABLOYU DEĞİŞTİRECEĞİZ
GABB Başkanı Osman Baydemir de ülke yönetiminin ve yerel yönetimlerin mevzuatından kaynaklı ekonomik ve sosyal kalkınmada büyük bir uçurum olduğunu ifade ederek, “Uçurumun nedeni Dersim’in dağlık olması değildir. En az gelişmiş 21 ilden 18’inin doğu yakasında olmasının herhalde bir izahı olmalı. Bu yoksulluk ve yoksun bırakılmışlık emin olun ki bir kader değildir. İnsan eliyle yaratılmış negatif bir tablodur. Bu insan eliyle yaratılmış negatif tabloyu pozitife dönüştürmek yine insan eliyle mümkün olabilecektir” dedi. Birliğin bu dezavantajlı tabloyu değiştirmek için uğraştığını söyleyen Baydemir, “Bunun için donanımlı insan kaynağına ihtiyaç var. Ankara’da, İstanbul’da, Bursa’da buna ulaşmak kolaydır. Birincisi insan kaynağı var. İkincisi o insanı istihdam edecek maddi güç var” dedi. Bazı beldelerin kısıtlı kaynaklarla hizmet yürütmeye çalıştığını söyleyen Baydemir, buna örnek olarak Darıkent belediyesini gösterdi. 
GABB’ın lobi faaliyetleri yürüterek mevzuatın değiştirilmesini sağlayacağını ifade eden Baydemir, şöyle konuştu: “Uzaydan kimse gelip belediyelerimizi kurtarma faaliyeti içine girmeyecek. O halde biz sahip olduğumuz insan kaynaklarını daha da nitelikli kılarak, bu tür eğitim çalışmaları ile süreci göğüsleme çabasını ortaya koyacağız. Şu ana kadar 101 eğitim programı gerçekleştirdik. 243 akademisyen, eğitimci ile 6 bine yakın mesai arkadaşımızı, belediye başkanı, il genel meclis üyesi arkadaşımızı bir araya getirip eğitim çalışması düzenledik. Bu tür eğitimden geçmemiş tek bir mesai arkadaşı bırakmayacağız.” 

Seçimlerle gelen her mekanizmanın meşruiyetinin tartışılamaz olduğunu belirten Baydemir, . “Doğrudan halk tarafından seçilen ve seçildikten sonra da halkın sürekli dokunabildiği, eleştirebildiği belediyeler, başkanları, meclisleri meşrudur” dedi. 
KATILIMCILIK ÖDEVDİR
Temsil ettikleri anlayış gereği belediye başkanının veya yönetiminin “Ben bilirim, ben yaparım” devrinin kapandığını ifade eden Baydemir, “Bu anlayışı tanıyorsunuz. Ankara’da genel itibarıyla böyle bir anlayış var. Ama biz böyle değiliz. Biz böyle uygulamayacağız, halkımızla birlikte, sivil toplum örgütleri ile birlikte katılımcılığı örgütleyerek, katılımcılığın kapısını açarak birlikte yönetmenin ve birlikte üretmenin ve birlikte çalışmanın çabasını gütmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 
Katılımcılığın bir hak olmaktan öte aynı zamanda bir ödev olduğunu anımsatan Baydemir, “Tek başına eleştirmek katılımcılık değildir. Katılmak sorumluluk göstermektir, bir köşesinden tutmaktır. Aynı zamanda üretim sürecinde bulunmaktır” dedi.
DERSİM’İN MAYASI ASLA BOZULMAYACAK
Bundan önceki eğitim çalışmasında Mardin’de olduklarını hatırlatan Baydemir, orada ifade ettiği “Mardin’i Mardin yapan orada Arap yurttaşlarımızın, Süryanilerin, Kürt ve Arap halkının yaşamasıdır. Ne olursa olsun Süryani olarak, Arap olarak, Kürt olarak yaşamaya devam edin asla asimile olmayın. Dilinizi, kültürünüzü, inancınızı mutlaka koruyun” sözlerini hatırlattı. Baydemir şöyle konuştu: “Asıl olmak asil kalmaktır. Dersim bir kimliktir, bir değerdir. Dersim’i Dersim yapan bütün farklılıkları korumak gerek. Dersim bir Alevi kimliğidir. Emin olun bu zor ve zahmetli günleri aşacaktır. Munzur bir kez daha şaha kalkacaktır. Gözelerdeki 10 mucize bir kez daha dünya tarafından görülecektir. Bugün Ali Osman Baydemir olarak burada bulunmaktan onur duyuyorum. Dersim mayamızdır. Bu maya asla bozulmayacak” dedi. 
ANF