Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Ovacıklılar, çetin kış şartlarına rağmen hayata tutunmaya devam ediyor

3 bin 200 nüfuslu ilçede, kar kalınlığı üç metreye geçerken, hayat ta adeta felç olmuş durumda. Geceleri hava sıcaklığının eksi 30 derecelere indiği ilçenin sakinleri dışarıya çıkmaya dahi korkar duruma gelmiş.

İlçe belediyesinin yetersiz kalması nedeniyle ana arterler dışında ilçedeki yolların tamamına yakını kapalı. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla kapılarının önlerini temizlemeye çalışıyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle tek katlı evlerin neredeyse tamamı kara gömülmüş durumda.

Bunca yağışın olduğu ilçede son zamanlarda su sıkıntısı da başlamış durumda. Geceleri hava sıcaklığının aşırı düşmesi nedeniyle donmaları önlemek için ilçe sakinleri musluklarını açık bırakınca ilçede ciddi şekilde içme suyu sıkıntısı yaşanıyor. Su sıkıntısından etkilenenler sadece ilçe sakinleri de değil. Bu sıkıntıdan hayvanlar da nasibini alıyor.

ovacillilar_ic1.jpg

İşte, üç metreyi aşan kar ve eksi 30 dereceleri aşan soğuklarla mücadele eden ilçe sakinlerinin kışla ilgili düşünceleri:

ovacillilar_ic2.jpg

Gülden Yerlikaya, “bu kış belki de son yirmi yirmibeş yılın en soğuk kışı. Evlerimizden odun almak için dahi çıkmaya korkuyoruz. Öğrencilerimizi okula gönderdiğimiz zaman endişeleniyoruz. Komşularımıza gidemiyoruz. Kar neredeyse evlerimizin tamamını kapatmış durumda. Kendi imkanlarımızla biriken karları temizlemeye çalışıyoruz. Ancak ilçede kar atılacak alan da kalmadı.”

ovacillilar_ic3.jpg

Murat Yaşar Perk, (33): “Soğuk hava nedeniyle sular patlıyor. Odun dayanmıyor. Kış için bir kamyon odun aldık ancak neredeyse şimdiden bitti. Mayıs ayına kadar kış yaşayacağız. Nasıl üstesinden geleceğimizi bilmiyoruz. İlçede yaşayan yaşlı insanlarımız dışarıya çıkıp evlerine ekmek alıp gelemiyorlar.”

ovacillilar_ic4.jpg

Nevrez Perk, (70): Ben de kemik erimesi var. Normalde düzenli yürüyüş yapmam lazım. Ancak yoğun kar yağışı ve soğuk nedeniyle evin balkonuna dahi çıkamıyorum. Bütün gün yaptığım böylece soba başında oturup ısınmaya çalışmak. Hayatımda bu kadar çetin kışı çok az gördüm.

ovacillilar_ic5.jpg

Fadime Biter (55): hiçbir gelirim yok. 400 lira aldığım maaşla geçinmeye çalışıyordum. Üstüne üstlük böylesine çetin bir kış bastırınca iyice zor durumda kaldım.

ovacillilar_ic6.jpg

Besime Türemez (47): evimizle bütün bağlantımız açtığımız bu tünellerden oluyor. Belediyede iş makinesi olmadığı için karı yeterince temizlemiyor. Böyle olunca da iş başa düşüyor. Kendi imkanlarımızla evlerimizin çatılarında ve pencerelerimize kadar yükselen karları temizlemeye çalışıyoruz. İçme suyu sıkıntısı çekiyoruz. İneklerimize su verebilmek için ya kar eritiyoruz yada uzak çeşmelerden su taşıyoruz.

ovacillilar_ic7.jpg

Gülcan Gür: Ovacık’ta normalde de sosyal hayat yok denecek kadar az. Ancak bu sene çetin bir kış geçiriyoruz. Evlerimizden komşularımıza dahi gidemiyoruz. Odunu, kömürü tükettik. Evde iki çocuğumla soba başından ayrılamıyorum.

ovacillilar_ic8.jpg

Hüseyin Koçuk (70): evimden çarşı merkezine zar zor gidip geliyorum. Yollar kapalı. İlçe merkezindeki bir hastamızı dahi sırtımızda taşıyarak hastaneye götürebiliyoruz. Bir torba unu bir anda getiremediğimiz için üç dört parçaya bölüştürüp parça parça evimize taşıyabiliyoruz. Çok uzun zamandır bu kadar yoğun kar yağışı ve bu kadar soğuk görmedim.

ovacillilar_ic9.jpg

Hasan Küçük: (73): Hayatımızın en zor kışlarından birini geçiriyoruz. Odun kömür derdi. İçme suyu derdi. Yollarımız kapalı. Şaşırmış kalmış durumdayız. Bir an önce yetkililerden bu sorunların çözümü için destek bekliyoruz.

ovacillilar_ic10.jpg

kaynak-Tuncelinin sesi