Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersimde Liseliler Zorunlu Din Dersine Karşı Yürüdü

Dersim Liseli Öğrenci Birliği zorunlu din dersine karşı günlerdir çalışmasını yürüttüğü boykot çalışması bugün yapılan yürüyüşle sonlandırdı.

Liselerde sınıflar boş kaldı. 

Dersim Liseli Öğrenci Birliği zorunlu din dersine karşı günlerdir Dersim’in merkez liselerinde boykot çalışması yürüttü. LÖB’lü öğrenciler sabah saatlerinde sınıflara girerek, cemaatlerin Dersim’deki çalışmalarına dikkat çekerek, inançlara yönelik asimilasyona karşı boykota çağırdı. Bugün 6 lisede yoğun olarak gerçekleşen boykota, Atatürk Lisesi’nde ise yüzde yüz katılım sağlandı.

LÖB: Zorla güzellik olmaz!
Bugün sendikaların sürgünlere karşı iş bırakma eylemi ile LÖB’lü öğrencilerin düzenlediği eylem birleştirilerek gerçekleşti. Dersim’deki tüm sendikalar ve LÖB’lü öğrenciler Devlet Hastanesi önünde buluşarak Yeraltı çarşısı üzerinde yürüdü. Bin 500’e yakın kişinin katıldığı yürüyüşte LÖB “Zorunlu Din Dersi Kaldırılsın” pankartı ile yer aldı. 

Liseli öğrenciler sık sık “zorunlu din dersleri kaldırılsın” sloganını atarken, sendikaların genel merkez yöneticileri sürgünleri protesto eden konuşmalar yaptı.

LÖB’ün yaptığı açıklama ise bir skeç eşliğinde okundu. Skeçte zorunlu bir din hocası anlatıldı. LÖB adına konuşan Jülide Ateş, “Yıllardır okullarda kendi inançlarımızı reddeden bir eğitim sistemi ile karşılaştık. Biz Alevi öğrenciler yeri geldi, zorla namaz kıldırıldık, yeri geldi dua ezberlemediğimiz için dayak yedik, yeri geldi kendi inançlarımıza hakarete uğradık. Ama artık yeter diyoruz. Zorla din dersi istemiyoruz. Zorla güzellik olmaz diyoruz” dedi.

Ateş “Eğitim sistemini yapboz oyununa çevirdiler. Çocuklar oyuncak değil. Eğitim sistemini o kadar gericileştirdiler ki ilkokullara kadar türban sokmayı başardılar. Tekrar ediyoruz: zorla din dersi vermekten vazgeçin! Bizler bir kez daha eğitim hakkını savunmak için bu talebimizi yineliyoruz. Daha önce zorunlu din derslerinin kaldırılması için binlerce dilekçeler verildi. Parasız, eşit, bilimsel, anadilde ve özgürlükçü eğitim için mücadeleler yürüttük/yürütülüyor. Bu itirazlarımızın devamı gelecek ve taleplerimizde ısrarlıyız. Zorunlu din derslerinin kaldırılması için, buradan AKP hükümetini ve Milli Eğitim Bakanlığı’nı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararını uygulamaya çağırıyoruz. Bu talebin takipçisi olacağız” diyerek sözlerini bitirdi.

Dersım dha