Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Dersim´de Gözaltılara Protesto Eylemi

Dersim'deki sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler, 3 gün önce polislere yönelik geliştirilen saldırı sonrası kentte yapılan ev baskınları, gözaltı ve OHAL dönemini aratmayan uygulamaları protesto etti. Dersim’de 3 gün önce polislere yönelik gerçekleştirilen eylem de 10 polis öldürülmüş, çok sayıda polis yaralanmıştı.Eylem  sonrasında evlere yapılan baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.Gözaltı ve OHAL dönemini aratmayan uygulamaları protesto etmek amacıyla Sanat Sokağı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin'inde aralarında bulunduğu kitle, sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı attı. STK'lar adına açıklamayı BDP Dersim İl Başkanı Suat Demir, Kürt sorunun çözümsüz bırakıldığına dikkat çekerek, kanın durması gerektiğinin altını çizdi. Yaşanan ölümlerin tek sorumlusunun Başbakan Recep Tayip Erdoğan olduğunu söyleyen Demir, "Çözüm, şiddet ve savaşı arayan bir hükümet ile karşı karşıyayız. Özellikle 2009 seçimlerinden itibaren Kürt siyasetçilerine dönük esir alma politikası da 2011 seçimleri ile AKP'nin politikası iflas etmiştir. Hükümet çözüm yerine savaş üretmektedir. Tutuklamalarla bu sorun çözülecekse gelip bizi de tutuklasınlar. Bu ülkede artık kan akmasını istemiyoruz onun için ne polis, ne asker ne de gerillanın ölmesini artık kabul etmiyoruz. Bu ölümler halen devam ediyorsa bunun sorumlusu Tayip Erdoğan'dır" dedi.

İmralı Adası'nda başlatılan "barış" müzakeresinin hava saldırısı ile sabote edildiğini ifade eden Demir, "PKK Lideri Abdullah Öcalan müzakere için oluşturduğu protokolleri devreye koydu. Ancak buna karşı Tayip Erdoğan hava operasyonları başlattı. Sayın Öcalan'ın barış ısrarına rağmen savaş politikası yürütülüyor. Türkiye'de kendine aydınım diyen kesim ise buna sessiz kalıyor. 30 yıldır denenen yöntem iflas etmiştir. Kandil'e asker göndererek bu sorun çözülmez" dedi.

Dersim'de polislere yönelik gerçekleşen saldırı sonrasında kentte OHAL uygulamalarının devreye konulduğunu ifade ederek, "Dersim'de son yaşanan hadise ile ilgili evlere yapılan baskın sonucu gözaltına alınan insanlarımıza karşı çok hoyratça yaklaşılmıştır. 3 gündür bu insanlarla avukatlar dahi görüştürülmüyor" şeklinde konuştu.