Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

Cinayeti gördüm

Doğa harikası Yuvarlakçay’da kurulacak olan hidoelektrik santralı, köylüleri ve çevrecileri ayağa kaldırdı. Bölgede iki bin ağaç şimdiden kesildi. 72 yaşındaki Fatma Geyik isyan etti: Derenin suyu bitti mi biz de bittik. Bu su, atalarımızdan bize geliyor. Toprağımızı bu suyla suluyoruz. Limon ve nar yetiştiriyoruz. Bir avuç suya niye gelirsiniz.‘Bir avuç suya niye gelirsin?’ diye soruyor 72 yaşındaki Fatma Geyik, Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki Yuvarlakçay’ın üzerine hidroelektrik santral kurmaya hazırlanan şirkete. Bu arada Yuvarlakçay’ın gürlemeden, taşların arasında usulca akan ‘bir avuç su’yu bu alandaki paylaşım kavgasının ne kadar küçük ölçeklere indiğini gösteriyor

Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay’ın verdiği bilgilere göre Köyceğiz, Dalaman ve Dalyan’ın yıllık elektrik tüketimi 36 megavat. Yuvarlakçay üzerine hidroelektrik santral (HES) kurmak için 48 yıl iki ay süreli lisans alan Afken’e bağlı Beyobası Enerji’nin projesine göre ise santralın kurulu gücü 3.3 megavat olacak. Şirketten verilen bilgilere göre amaç ise “çevredeki yerleşim yerlerinin hiçbir zaman enerjisiz kalmamasını sağlamak.” Öte yandan Erbay, “Üretilecek enerji tüketimin onda biri bile değil” derken Yuvarlakçay’ı Koruma Platformu sözcüsü Murat Demirci bu miktarın sadece tasarrufla bile karşılanabileceğini söylüyor. Demirci, “Yuvarlakçay projesi Akfen’in 21 HES projesinin arasında en küçüğü” diye ekliyor.
Yuvarlakçay projesine göre çayda akan suyun bir bölümü borularla taşınarak santrala götürülecek. Köylüler ve çevreciler suyun önemli kısmı santral için çekilince kendi su ihtiyaçlarını karşılayamayacaklarını ayrıca ekosistemin zarar göreceğini söylüyorlar.