Kurmes Dernegi Resmi Web Sitesi

k-IMG_1551
k-IMG_1554
k-IMG_1544
k-IMG_1550
k-IMG_1533
k-IMG_1515
k-IMG_1518
k-IMG_1527
k-IMG_1516
k-IMG_1512
k-IMG_1513
k-IMG_1510
k-IMG_1511
k-IMG_1506
k-IMG_1507
k-IMG_1502
k-IMG_1505
k-IMG_1500
k-IMG_1501
k-IMG_1497
k-IMG_1498
k-IMG_0385
k-IMG_1496
k-IMG_0373
k-IMG_0375

Kurmeşliler Kadın Meclislerini Oluşturdular

Kurmeşliler Kadın Meclislerini Oluşturdular

1917444 1237315672963910 1544675216777011058 n"Özgür kadın özgür toplumdur" şiarıyla 13 mart 2016 tarihinde Kurmeş Derneği bünyesinde çalışma yürüten kadınlarımız yapmış oldukları  toplantı sonrası 24 kadından oluşan "Kurmeş Kadınlar Meclisi"ni kurdular.


Almanya'nın Köln kentinde Porz Alevi Kültür Merkezinde yapılan toplantıda 8 Mart Dünya Emekçlieri kadınlar günü de kutlandı. Toplantının sunumunu  ve açılış konuşmasını Ayfer Ber yaptı daha sonra sırasıyla Kurmeş Derneği Eş Başkanı Fatmak Turan(İmak) ülkede gelerek toplantıya katılan Münevver  İltemur,Haydar Ber ve Dernek Eş Başkanımız Mehmet Yılmaz'da günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptılar.


Toplantının açılış bölümünde günün anlam ve önemine değinen Ayfer Ber 8 Mart dünya emekçleri kadınlar gününün hala bir çalışma günü olduğunu tatil günü olarak kabul görmediğini belirterek kadınların uğradıkları haksızlıklara ve 8 martın tarihsel gelişimne günümüze kadar kadına yönelik yapılan sosyal sınıfsal,cinsel vb. haksızlıklara  bunlara karşı yapılan mücadele ve örgütlenmelere değindi. Kurmeş kadınları Meclisini neden oluşturmak istediklerini bu gereksinimin nasıl ve neden doğduğunu kısacası meclisin çalışmalarında neler amaçladıklarına dair kısaca bilgilendirme yaptıktan sonra toplantıyı yönetmek üzere bir divan oluşturuldu.


Kurmeş Derneği Eşbaşkanı Sayın Fatma Turan(İmak) ta günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Turan konuşmasında; 8 Mart kadınlar gününü kutladı. Kurmeş derneği bünyesinde  birde kadın meclisi oluşturacaklarını kadınların yaşamın her alanında tam eşitlik ilkesiyle yaşamı hakettiklerini ,yaşamı üreten canlandıran kadınların karar vermede hep arka pılanda kaldıklarını bununda düşündürücü olduğunu belirtti.Kadının sadece kendi evinde değil hayatın her alanında söz sahibi ve karar verme yetkisi olması gerektiğini bununda tek yolunun kadının örgütlenmesinde geçtiğini vurguladı. Bu anlamda Kurulacak olan Kurmeş Kadınları Meclisi nin gerek köyümüzde ve gerekse de ilçe ve ilimiz Dersimde bir ilk olacağını kadınlarımız için iyi bir örnek temsil edeceğini belirtti. Turan kurulacak olan bu meclisi ve toplantıyıda köyümüzde devrim için şehid düşen kadınlara adadıklarını onlar adına şehid annesi olan hatice Tosuna'da bir çiçek verildi.


Kurmeşli kadınlar Meclisinin amaçlarını belirten daha geniş bir açıklama ilerde kadın meclisinin yapacağı toplantılar sonrası kamuoyuna deklere edilecektir.Kısaca bu amaçların başlikları,kadının sosyal, politik,kültürel,inanç ve doğayı koruma,savaşlara karşı barışı ve kardeşliği örgütleme, cinsel saldırı ve hertürlü sömürüye karşı mücadele gibi  eşit bir yaşam için  var olan tüm haksızlıklara karşı kadını örgütleme olarak sıralayabiliriz.


kkmmÜlkeden toplantıya katılmak üzere gelen Minevver İltemür'de yaptığı konuşmasında kadının beşbin yıllık tarihine vurgu ederek günümüze kadarki süreci anlattı.Türkiye'de özellikle Kürt ve Alevi kimliği taşıyan kadınlarımıza karşı sistemin baskılarına vurgu etti. Kadının meta olmadığını anladıktan sonra vermiş olduğu mücadele ve siyaset sahnesinde söz sahibi olmaya başlamasıyla eğemenlerin rahatsız olduğunu ve kadına karşı şiddeti daha da arttırdığını özellikle Sur,Cizre ve Silopi'deki vahşetin bunun bir kanıtı olduğunu Kürt kadınlarının cesetlerini çıplak halde sosyal medyada paylaşılması, sokak ortasında cenazelerin haftalarca alınmaması gibi gayri insani birçok uygulamaya değindi. Bütün bu haksızlıklara karşı kadının örgütlenmesi ve ayağa kalkması, sistemi korkuttuğunu bu nedenle kadına karşı saldırıların arttığını belirten İltemür,kadının yaşamın her alanında örgütlenmesinin çok önemli olduğunu bu anlamda Kurmeş Kadınları Meclisinin kurulmasının önemli hatta tarihsel bir adım olduğunu belirtti. Kurmeş Derneği her ne kadar bir köy derneği de olsa sonuçta sorunların tüm toplumu kapsadığı da aşikardır diyen İltemür köy derneğimizin eşbaşkanlık uygulamasınında çok değerli ve önemli olduğunu vurguladı."bekes" olmak istemiyorsak örgütlenelim kenetlenelim diyerek konuşmasını sonlandırdı..


Toplantıda daha sonra Haydar Ber ve eşbaşkan Mehmet YIlmaz'da birer konuşma yaparak Kurmeşli Kadınların bu Meclis girişimini selamladıklarını desteklediklerini önemsediklerini belirten açıklamalar yaptılar.Meclis 24 bayanın katılımıyla oluştu.Meclise şu isimler seçildiler:


Fatma Turan(İmak) Ayfer Ber,Hülya İmak,Minavver İltemür, Nazlı Top(Gürbüz) Serpil Top(Irmak), Hülya Yer,Fatma Aslaner(İltemür) Cemile Ber, Meral İmak,Fatma Uç, Gönül Aslaner, Asiye Aslaner, Nazlı Aslan,Rukiye İltemür, Canan İmak,Hatice Tosun(dadasut), Sultan Aslaner,Ayten Aslan(Aydın), Sema Azak, Newroz İmak,Tuna Durmuş,Elif Özçelik,Hülya Uç.


Toplantıya ayrıca katkı amaçlı gelen sanatçılarımızdan Şengül Pak ,Semi Ber ve Ali Rıza Kahraman ile Kazım Canan müzikleriyle etkinliğe renk kattılar. Ayrica toplantiya mesaj yollayan Zabit Iltümür de melis kurulusnu selamladi. Z.Iltümür"ün mesajinin tam metni asagida verilmistir...

DEĞERLİ KURMEŞLİ KADIN YOLDAŞLAR
Cins bilinciyle, kadın bilinciyle ortaya koyduğunuz iradeleşme, örgütlenme isteği ve özgürleşme eylemi girişiminizi selamlıyorum.
Bir devrimci olarak hep yanınızda olacağımı iletmek isterim. Çünkü tarihsel ilerlemede olduğu gibi, işçi sınıfı ve ezilenlerin adalet, özgürlük, sosyalizm ve eşitlik mücadelesinde kadın aklı, kadın yeteneği ve kadın gücünün açığa çıkarılması ve eyleme dönüştürülmesinin zafer için zorunlu olduğuna inanmaktayım. Kadın aklı ve eylemi devrim ve sosyalizm mücadelesinin düzeyini ve niteliğini de yükseltecektir.
Yani kadının kurtuluşu, özgürleşmesi mücadelesi insanlığın da kurtuluşu ve özgürleşmesi olacaktır.
Kurmeşte ezilen cinse mensup olmak, yanısıra Kürt olmak, Alevi olmak ve yoksul olmak sizlere daha ağır ve özgün yükler bindiriyor. Bunu Berilerde, kocaların arkasındaki yürümelerde, erkek şiddetinde, mülkiyet ilişkilerinde bütün kaba ve ince halleriyle görmekteyiz.
Kadınlar, eğer isterse ailede, iş yerinde, komşular içinde özgürlük ve sosyalizm mücadelesinin meşalesi olabilir. Eşini ve çocuklarını, yakınlarını, iş arkadaşlarını, okul arkadaşlarını devrimci mücadeleye katabilir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine son verme mücadelesinin de en önünde yer alabilir. Bazı gerici toplumsal gelenekleri, öğretilmiş kadınlığı, erkek gericiliğini geriletebilir.
Kürt kadını, bugün Ortadoğu, Avrupa ve bütün dünya kadınlarına örnek olacak bir özgürleşme mücadelesi içindedir. Dünya emekçi ve devrimci kadınları, onlarla gurur duyuyor, onları kavgalarında örnek alıyor, moral ve motivasyon kaynağı yapıyor.
Kürt kadını, bu önderlik pozisyonu ve özgür duruşunu erkek egemen kapitalist sisteme, sömürgeciliğe, erkek gericiliğine karşı mücadele içinde kazanmıştır.
Kürt kadını, ne zaman ki, gerilla mücadelesi içinde komutanlaştı ise, ordulaştı ise; ne zaman ki, serhildanlarda önderleşti ise, ne zaman ki barikat başlarında militanca mücadele yürüttüyse, ne zamanki teoride, siyasette, örgütsel yönetimlerde öne çıktıysa....
YANİ ne zaman ki kadın özgürlük ve toplumsal eşitlik düşüncesini, kadın kitleler içinde maddi bir güce dönüştürmeye başladıysa,  işte o zaman özgürleşmeye doğru hızla ilerledi!
Demek ki, öğretilmiş kadınlık bilincine karşı mücadele ettikçe, eylemi ve aklıyla Kürt kadını özgürlüştü....
Demek ki, hak verilmez, alınır!
Kürt kadını ve devrimci kadınlar, gerilla kadın ordusu ile, serhildanları ile, Rojava devrimindeki öncü rolü ile kendisini devrimci erkeklere de, Kürt halkına da, Örgüte de kabul ettirdi. Ve özgürleşme yoluna girdi.
O halde, siz Kurmeşli kadın yoldaşlar da, devrimci cins bilincini kuşanarak, erkek eğemenliğine karşı, yani yeri gelince eşinize, erkek çocuklarınıza karşı mücadele yürüterek, yeri geldiğinde  pratikte karşı durarak; kapitalist sisteme, devlete ve faşizme karşı siyasal partiler, kitle örgütleri, meclisler gibi araçlarla, özsavunma ve direniş gibi eylemlerle ancak kadın özgürlüğünü haykırarak  haklarınızı alabilirsiniz.
Türkiye'de, Kürdistan'da, Ortadoğu'da gerici-faşist devletlerin, faşist çete guruplarının(DAİŞ gibi)kadına yönelik şiddeti ve katliamlarına tanık olmaktayız.  Ezidi kadınları, Özgecanları ve devletin katlettikleri İvana Hofmann, Yeliz Erbay, Şirin Öter yoldaşlarım ve diğer devrimci kadınları her biriniz biliyorsunuz.
O halde, kadın meclisinizin  kadının özgücüne dayalı özsavunma ve örgütlenme görevleri de bulunmaktadır.
Kuracağınız kadın meclisi ile hem Avrupa'da, hem de köyde yakıcı ve özgün kadın sorunlarını tartışacak, kendi iradenizi ortaya koyacak ve eylemle özgürleşme yolunda ilerleyeceksiniz.Söke söke haklarınızı alacaksınız.
Sizlere başarılar diliyorum.Kazancağınıza inanıyorum..Sevgiler saygılar.....
12.03.2016
Zabit İltümür...